Varkenshouderij

Foto & video 1765 x bekeken

Hoge productie levert veel geld op

De familie Steenbreker in Zevenaar (Gld.) speende vorig jaar 33 biggen per zeug, als tweede op de ranglijst naar productie bij Topigs. Dat leidt tot 150 procent voerwinst per zeug.

Foto

 • Niels (18), Marianne (49), Ruud (22) en Jos (50) Steenbreker. Niels studeert en Ruud werkt 3,5 dag per week buitenshuis. Het bedrijf telt 480 Topigs 20-zeugen die worden geïnsemineerd met een Top Pie-eindbeer.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Bij eerste- en tweedeworpszeugen liggen vrijwel altijd 14 biggen. Niels Steenbreker: ,,Gelten doen het goed bij ons. Die worden ‘volgelegd’. Bij de oudere zeugen liggen minstens 12 biggen. Als overleggen geen soelaas biedt, wordt een pleegzeug gemaakt.

  Het gaat de familie Steenbreker er niet om de beste te zijn. Wel om het beste uit hun zeugen te halen. Gedrevenheid, ambitie maar ook hobby vormen de basis voor de goede resultaten. Als het even niet wil in de stal, berusten ze daar niet in. Ze werken net zo lang tot het lek boven water is.

 • In en om het bedrijf is alles keurig verzorgd. Twee jaar terug is het bedrijf verdubbeld tot de huidige omvang. Toen heeft de familie drachtige gelten gekocht om de stal vol te krijgen. Na de uitbreiding hebben ze hard gewerkt om de structuur in het bedrijf te herstellen. Een grote verandering is wél doorgevoerd: vorig jaar september maakte de Tempo-eindbeer plaats voor een Piétrain.

 • Biggen worden vanaf een week leeftijd bijgevoerd. Tweemaal daags krijgen ze een papje van water, gemengd met kruim; dit wordt tot dag 5 na het spenen doorgevoerd naast het normale speenvoer. De dieren wennen zo aan vast voedsel zodat een speendip minder groot is

 • Het biggenvoer wordt aangemaakt in een menger voor het maken van kalvermelk. Omdat zowel de zeugen als de biggen alle noodzakelijke zorg krijgen, gaat spenen op drie weken soepel.

 • De uitval onder de gespeende biggen zit op 1,3 procent. De levensgroei is ruim 390 gram. Jos Steenbreker: ,,Met 60 dagen wegen de biggen ruim 24 kilo. Maandelijks heb ik slechts enkele restbiggen. Bijna alles is geschikt voor de mester.”

 • Zeugen en biggen krijgen voer uit het middensegment van Hendrix UTD, dus niet het meest luxe voer. De varkenshouders hechten vooral waarde aan een constante voersamenstelling.

 • Omdat op drie weken wordt gespeend, leveren de zeugen minder spek in tijdens de lactatie. In de dracht krijgen de dieren daarom veel aandacht, om te voorkomen dat ze vervetten. Dat lijkt te lukken; de zeugen ogen tamelijk strak en uniform.

 • De goede technische resultaten leggen de ondernemers geen windeieren. De voerwinst bedraagt 150 procent van het langjarig gemiddelde. Dat scheelt jaarlijks €250 per zeug. Het voordeel blijft tot onder de streep intact. Op de belangrijke punten gezondheid- en arbeidskosten lopen de varkenshouders niet uit de pas. De gezondheidskosten bedragen €60 per zeug. De arbeid leveren ze zelf.

 • Insemineren heeft ook veel aandacht. Op vrijdag wordt gespeend. Op zondag gaat de zoekbeer voor de zeugen langs. De eerste inseminatie vindt op dinsdag plaats. De laatste op woensdag of donderdagochtend. Bijna alle zeugen worden overgeïnsemineerd. Dan is 93 procent vervolgens drachtig.

Of registreer je om te kunnen reageren.