Varkenshouderij

Foto & video 853 x bekeken 2 reacties

Schoon en gezond voert de boventoon

De gedreven en secure varkenshouder Rien van Duynhoven mikt op optimale resultaten met zijn varkens.

Foto

 • Rien van Duynhoven (47) heeft in Odiliapeel (N.-Br.) een familiebedrijf. Hij verricht alle werkzaamheden op het bedrijf alleen. Er zijn 200 Topigs-20 vermeerderingszeugen. De eindbeer is de Tempo. Het grootste deel van de biggen mest hij zelf af. Er zijn 1.400 vleesvarkensplaatsen.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Martin ten Hooven

 • Door uiterst secuur te werken realiseert Van Duynhoven prima resultaten. De technische resultaten over 2009: het aantal verkochte biggen per zeug per jaar was 27,3. De vleesvarkens realiseerden een groei per dag van 870 gram (gecorrigeerd 25-112 kg) bij een voerconversie van 2,63. De voerkosten bedroegen 57,3 cent per kilo groei.

 • Van Duynhoven geeft de gespeende biggen tussen de zesde en negende levensweek nu nog gemedicineerd voer. Dit vanwege streptokokken.

 • De vleesvarkens in de drie nieuwe vleesvarkensafdelingen hebben 0,8 vierkante meter leefoppervlak. De varkens ogen zeer actief en zijn attent.

 • De centrale gang is brandschoon. Er ligt niets in de weg. De voerkarren staan keurig langs de kant, maar niet tegen de muur om beschadigingen te voorkomen.

 • Op de scheiding van schone en vuile weg staat een quarantainestal met plaats voor 60 opfokzeugen. De toegang tot de schone weg is afgesloten met een zwaar groen hek. De ki levert sperma buiten de stal af.

 • Tegen de quarantainestal hangt namelijk een koelbox, waarin de koerier de tubes met sperma kan doen.

 • In de centrale gang staat een behandelkar met daarin twee brandschone kratten. Onder de kratten is opgebluste kalk gestrooid om eventuele ziektekiemen af te doden.

 • Sinds begin dit jaar worden de beren niet meer gecastreerd. De varkenshouder levert de varkens nu volgens Milieukeur-concept van de Hoeve bv. „Ik hoop en verwacht dat het stoppen met castreren positief werkt op het streptokokkenprobleem", aldus Van Duynhoven.
  Meer over de werkwijze van Van Duynhoven en de lage dierenartskosten leest u in Boerderij nummer 27.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dankbare

  wat er voor streptocoken werkt is de meststal, zuiver spuiten en ontsmetten na iedere ronde, de wanden zijn wel heel erg vies en dat op een hoogte waar de biggen nog niet bij kunnen. ps big rechts achteraan is kreupel en in het midden staat een slijter graag behandelen.

 • no-profile-image

  varkens,

  De biggenopleg in de mesterij verbaast me. Alles behalve schone en goed ontsmette hokken.Biggen met opgetrokken buiken;Ondanks (of dankzij) weken lang medic.voeren?
  Dan nog de groeicijfers: Hoe wordt het biggengewicht bepaald?

Of registreer je om te kunnen reageren.