Varkenshouderij

Foto & video 1244 x bekeken

Beslist geen worpen in het weekend

Harry Brummelhuis speent op maandag zijn zeugen in plaats van op donderdag. Dit doen hij al meer dan tien jaar. De geboortezorg is hoofdzakelijk doordeweeks.

Foto

 • Harry Brummelhuis (57) houdt in Hoge Hexel (Ov.) 250 Fins Landraszeugen. Brummelhuis heeft deze deels voor de eigen aanfok van de zuivere lijn en deels voor de productie van Topigs 50-opfokzeugen. Brummelhuis speent zijn zeugen op maandag. Dit doet hij al meer dan tien jaar. Zo beperkt hij het werk in het weekend tot een minimum.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Martin ten Hooven

 • Op het bedrijf zijn 880 plaatsen voor de opfok van opfokzeugen en 800 plaatsen voor vleesvarkens om de restproducten van de fokkerij af te mesten. Jaarlijks produceert de varkenshouder ongeveer 2.250 goedgekeurde opfokzeugen. De afzet van deze opfokzeugen gebeurt op 25 kilo of op een leeftijd van 5,5 tot 6,5 maand.

 • Medewerker Wim Reefhuis behandelt de tomen pasgeboren biggen al snel na de geboorte. In de kratten van de behandelkar legt hij wit karton. Dit zorgt voor extra hygiëne.

 • Als een toom pasgeboren biggen voldoende biest heeft opgenomen, worden de biggen achter een schotje gezet in het biggennest. Zo leren ze het nest kennen.

 • De zeugjes uit de toom biggen krijgen een pleister over de eerste spenen tot aan de navel. Dit voorkomt het verlies van spenen door schuren tijdens het zogen.

 • Brummelhuis heeft zelf een dekbeugel ontworpen en gemaakt. De beugel is van metaal en wordt al meer dan tien jaar gebruikt. Simpel en doeltreffend.

 • Het aantal levendgeboren biggen per worp is 12,9, uitval in de zoogperiode is 7 procent. De uitval na spenen is 0,75 procent. Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar is 28,2.

 • Deze prestaties heeft hij vooral te danken aan zijn vakmanschap, want zijn stallen zijn eigenlijk aan vervanging toe. Brummelhuis bereidt een verdubbeling van zijn bedrijf voor naar 500 zeugen. Er komt een volledig nieuwe stal voor guste, dragende en zogende zeugen.
  Meer over de werkwijze van Brummelhuis leest u in de editie varkenshouderij in Boerderij 028.

Of registreer je om te kunnen reageren.