Varkenshouderij

Foto & video 1039 x bekeken 6 reacties

Zelf profiteren van SPF-biggen

De familie Van der Heijden maakt hun vermeerderingsbedrijf gesloten. Ze willen zelf de vruchten plukken van de hoge gezondheidstatus van hun biggen.

Foto

 • Benny (48) en Carla (45) van der Heijden in Boekel (N.-Br.) houden 300 Topigs 40-zeugen, inclusief eigen aanfok. Begin april wordt hun nieuwe stal met 2.100 vleesvarkensplaatsen opgeleverd. Dan is het bedrijf nagenoeg gesloten.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Kees van Dooren

 • In 2005 bouwden de ondernemers nieuw voor 300 zeugen op een toenmalig ruilverkavelingsbedrijf. Daarvoor boerden ze in het Brabantse Erp.

 • Luchtweginfecties komen onder de biggen niet voor. In de stal klinkt geen kuchje. Benny van der Heijden is van mening dat het voordeel van SPF-biggen vooral in de mesterij tot uiting komt. ,,Daar komen de kilo’s aan het varken, tijdens de opfok speelt dat veel minder.” Dat is voor hem de reden om de biggen niet meer te verkopen maar zelf te mesten.

 • Begin april moeten de eerste biggen in de nieuwe vleesvarkenstal komen. De bouw moet dan afgerond zijn, omdat bouwvakkers of andere bezoekers daarna niet meer welkom zijn in de stal. De diergezondheid mag niet in gevaar komen.

 • Boven de grond is alles Prefab. Van buiten- tot binnenmuur en van vloer tot hokafscheiding. Het is allemaal beton.

 • De worpindex van de zeugen is 2,38, het aantal levendgeboren biggen is 12,91 per worp en de uitval tot spenen bedraagt 12,3 procent. Dat resulteert in 26,95 gespeende biggen per zeug op jaarbasis.

 • Het bedrijf is in 2005 bevolkt met uit Frankrijk afkomstige Topigs 40-zeugen die vrij zijn van PRRS, Mycoplasma, APP en PIA. De varkenshouders werken met eigen aanfok. Vreemde dieren worden niet aangevoerd. Tegen PRRS vaccineren ze. De overige kiemen wist Van der Heijden met succes uit de stal te houden.

 • De lucht komt centraal binnen aan de kopgevel. Het volume aangevoerde lucht is via kleppen te doseren. Afhankelijk van het seizoen valt dus te sturen.

 • Via het geperforeerde plafond komt de lucht bij de varkens. De mogelijkheid bestaat om boven de controlegang extra lucht in de afdeling te laten.

 • De vloer bestaat uit combi-elementen. Met vier platen – deels mestrooster – ligt de afdelingsvloer van links naar rechts dicht. Om de afdeling voor te verwarmen is de varkenshouder aangewezen op een heater.

 • Net als bij de aanvoer gaat de lucht er ook centraal uit. Aan het eind van het afzuigkanaal staat een chemische luchtwasser die de ammoniakuitstoot 70 procent reduceert.

 • De vleesvarkens gaan aan de brij, net als bij de zeugen en de biggen al het geval is. Aan de trog is plaats voor alle 11 varkens die in een hok gaan.

 • De varkenshouders willen nog een afleverruimte en een voerkeuken bouwen. Daardoor wordt de stal nog duurder dan de huidige €320 per plaats. De voerinstallatie staat op een frame en is in zijn geheel te verplaatsen. Van der Heijden heeft vooraf al gerekend met een verplaatsing naar een nieuwe ruimte.
  Meer achtergronden van dit bedrijf leest u aanstaande dinsdag in Boerderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Martien Albers

  Artikel en foto's zien er keurig en verzorgd uit.

 • no-profile-image

  export

  martien dat klopt uitgezonderd de voerkeuken, hat ik op een spf bedrijf wat verzorgder willen aantreffen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dat komt omdat de voerkeuken weinig met het hele SPF gebeuren te maken heeft.

 • no-profile-image

  EXPORT

  CANADA DAT KLOPT MAAR GEEFT WEL EEN INDRUK, HOE ER VERDER MET DE BEDRIJFS HYGIENE WORDT OMGEGAAN, HET IS EEN TOTAAL BELEIDT.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het ligt er aan over welk soort bedrijfs hygiene je praat Boertje. Wat dat betreft heb ik niks verkeerds gezien. Een sterk punt is dat ze hun eigen zeugjes aanfokken. In negen van de tien gevallen komen problemen binnen met de aankoop van nieuw fokmateriaal en in Nederland zijn de mogelijkheden voor de bouw van een Quarantainestal op voldoende afstand van het bedrijf beperkt. Hoe het geregeld is met het afleveren weet ik niet maar ik neem aan dat de varkens daarvoor naar een aparte locatie worden gebracht zodat er geen vreemd veetransport in de buurt van de stal hoeft te komen. Mits er voldoende afstand zit tussen vd Heyden en andere varkensbedrijven is het bedrijf met een beetje geluk ziektevrij te houden zonder dat er ontsmettingsmiddelen aan te pas komen.

 • no-profile-image

  SPF NL

  Helaas Geverink, Nederland is geen Canada. Tientallen bedrijven zijn SPF opgestart en ook vrijwel allen vervolgens met eigen aanfok verder gegaan. Alleen Lelystad is langdurig vrij gebleven van PRRS, verreweg de grootste boosdoener. De anderen zijn een ervaring rijker en een illusie armer, de meeste moeten zelfs enten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.