Varkenshouderij

Foto & video 2148 x bekeken

Boer on Tour in Hongarije

Een groep Nederlandse varkenshouders is onder de noemer Boer on Tour op studiereis geweest in Hongarije.

Foto

 • De door Agrifirm georganiseerde Boer on Tour Hongarije, begint bij een Nederlandse akkerbouwer. Op zijn bedrijf van 1.700 hectare teelt hij voornamelijk tarwe (50 procent) en maïs. Enkele jaren geleden is met succes begonnen met de teelt van koolzaad. De opkomst van biobrandstoffen is hiervoor de belangrijkste reden. Het totale areaal wordt bewerkt met drie Fendt Vario’s. Deze tractoren draaien gemiddeld 1.500 uur per jaar.
  Tekst en foto's: Michiel Stoutjesdijk

 • Ook het bedrijf van de Belgische familie Claessens wordt bezocht. Zij houden op 3.000 hectare grond: 3.000 zeugen, 12.000 vleesvarkens en 1.100 melkkoeien. Een stal voor 36.000 vleesvarkens is in aanbouw. Deze foto toont de voerkeuken bij de nieuwe zeugenstal.

 • Het rantsoen van de zeugen bestaat voornamelijk uit tarwe en CCM van eigen bodem, aangevuld met premixen.

 • Een van de stallen voor het melkvee.

 • De voerkeuken van het in aanbouw zijnde vleesvarkensbedrijf. In de silo’s op de foto zit het gereed product. Dit wordt met behulp van een verreiker naar de verschillende afdelingen gebracht. Op de achtergrond een van de nieuwe stallen.

 • Vanaf het dak van de voerkeuken heeft iedereen een mooi uitzicht op het Hongaarse landschap.

 • In Hongarije zijn geen natte bijproducten voorhanden, waardoor geen brij wordt gevoerd. De vleesvarkens krijgen hun voer via droogvoerbakken. Omdat de Hongaarse zomers erg warm kunnen zijn, is naast elke droogvoerbak een extra drinkbak gemonteerd.

  Verder kenmerkt de stal zich door de volledig roostervloer en de grondkanaalventilatie.

 • Tijdens de reis is er ook tijd om een traditioneel Hongaars varkensbedrijf te bezichtigen. Deze foto toont een typisch Hongaars erf.

 • Dit gesloten bedrijf van 90 zeugen werkt met het Hongaarse wolvarken. Deze varkens kenmerken zich door hun wollige haarkleed. Het vlees van de dieren is erg mager en bevat weinig cholesterol. Op de foto een lacterende zeug.

 • In de zomer lopen alle dieren buiten. Deze zeugen met biggen hebben alvast een voorschot genomen op de zomer en lopen nu al buiten.

 • De vleesvarkens.

 • De gespeende biggen.

 • Op dit nieuwe vleesvarkensbedrijf met 1.000 plaatsen krijgen de dieren uitloop en hebben volop stro tot hun beschikking. Doordat deze varkenshouder aan extra welzijnseisen voldoet, ontvangt hij voor elk afgeleverd vleesvarken een toeslag.

 • De varkenshouder koopt de biggen bij een grote vermeerderaar in Hongarije. De dieren zien er goed uit. De biggenprijzen in Hongarije liggen steevast een stuk hoger dan in Nederland.

 • De stal kenmerkt zich verder door de moderne inrichting. Ook hier hebben de dieren een extra waternippel tot hun beschikking.

 • De zwaarste vleesvarkens. De technische cijfers zijn vergelijkbaar met de resultaten in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.