Varkenshouderij

Foto & video 1152 x bekeken 4 reacties

Berenmester tevreden over resultaten

Berenmester Mark van Heumen is dik tevreden over de behaalde resultaten.

Foto

 • Mark van Heumen (45) houdt in Neerloon (N.-Br.) 230 zeugen en 1.850 vleesvarkens. Hij castreert niet meer sinds juni 2008. In januari 2009 leverde hij de eerste beren af. Ruim een jaar later deelt hij zijn ervaringen.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • Van Heumen levert eenmaal per 14 dagen onder Milieukeur aan slachterij Inkoop Oudewater en heeft daar een afnamegarantie. Het minimale gewicht van de afgeleverde dieren is 84 kilo, het maximum 100 kilo. Daarbuiten gelden gewichtskortingen die afwijken van het PVV-schema. Voor een beer van 101 kilo wordt Van Heumen bijvoorbeeld 4 cent per kilo gekort, bij 104 kilo is dit al 16 cent per kilo. „Het uitzoeken van de dieren is dan ook ontzettend belangrijk”, aldus Van Heumen.

 • Iedere 14 dagen levert Van Heumen zo’n 250 dieren af. Het gros daarvan beoordeelt hij met het blote oog, twijfelgevallen weegt hij. Dat zijn zo’n 80 varkens per keer. Dat Van Heumen het uitzoeken van de varkens goed onder de knie heeft, blijkt uit de cijfers van 2009. De varkenshouder leverde vorig jaar 5.751 varkens af. Hierop werd hij gemiddeld slechts 0,2 cent gekort.

 • Als de beren het bedrijf verlaten, zijn ze maximaal zes maanden oud. Ze zijn dan nog niet geslachtsrijp. Volgens Van Heumen valt het dan ook mee met de onrust in de hokken. „Al zitten er natuurlijk uitzonderingen tussen.”

 • Doordat er niet meer wordt gecastreerd, is de ziektedruk op het bedrijf afgenomen. De totale dierenartskosten op het bedrijf bedroegen in 2009 €6.036 exclusief btw. Het aantal doseringen per dier per dag lag vorig jaar op 3,42.

 • Handelaar Ad van den Tillaart (rechts op de foto) bracht Van Heumen op het idee om beren te gaan mesten. De resultaten over 2009 stemmen de varkenshouder tevreden. De voederconversie daalde van 2,87 in 2008 naar 2,51 in 2009. Het magervleespercentage steeg van 56,1 naar 57,1. De gemiddelde daggroei steeg van 775 naar 790 gram. Van Heumen: „Ik heb vorig jaar last gehad van PIA. Dat is nu onder controle. Dit jaar verwacht ik daarom nog betere groeicijfers.”

 • De beren krijgen droogvoer via de brijbak. Van Heumen hoeft niet gestuurd te voeren. In tegenstelling tot borgen beperken beren zichzelf in de voeropname. Beren hebben een hoger vleespercentage en meer eiwitaanzet. Het voerrantsoen moet hierop worden aangepast. Van Heumen voert volgens het speciale voerprogramma van Hendrix-UTD. In het voer is een hoger lysinegehalte opgenomen.

 • Van Heumen bespaarde in 2009 fors op zijn voerkosten. In totaal voerde hij krap 176 ton mengvoer minder. De aanvoer van fosfaat (- 2.336 kilo) en stikstof (- 3.605 kilo) lag hierdoor een stuk lager dan in 2008. Van Heumen hoefde in 2009 600 kuub vleesvarkensdrijfmest minder af te zetten. Met een prijs van €18 per kuub bespaarde hij zo €10.800.

 • Hoewel Van Heumen de apparatuur voor het verdoofd castreren wel in huis heeft, zijn de spullen nog nooit gebruikt. De materialen zitten dan ook nog steeds in de dozen.

 • De topigs 20-zeugen werden vorig jaar geïnsemineerd met de Talent-beer. In januari is Van Heumen geswitcht naar de Top Pie. „De Piétrain heeft meer spierdikte en is bevleesder. Bovendien is de voederconversie iets scherper”, vertelt Van Heumen. De groei ligt daarentegen iets lager. Ook zijn de eerste uren in het kraamhok een extra aandachtspunt.

 • Van Heumen wil naar wekelijks afleveren. Dit maakt het uitzoeken van de varkens eenvoudiger. Hier is de varkenshouder nu nog relatief veel tijd aan kwijt. Om iedere week varkens af te kunnen leveren is opschaling van het bedrijf noodzakelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huub

  Hoe worden de beren met de berengeur aan het vlees uitgezocht?

 • no-profile-image

  Bouke Poelsma

  De beren worden hierop getest bij Inkoop Oudewater. Binnenkort waaarschijnlijk meer hierover op deze site.

 • no-profile-image

  jos rijk

  Mark en Heidy
  Proficiat met de behaalde resultaten

 • no-profile-image

  Wetering

  Mark,ik wil je adviseren om de meister pietrain in te zetten,dan zal het vlees % nog meer stijgen,de spekdikte dalen en veel hoger spier halen met een lage E.W,en ze zijn goed vitaal in het kraamhok en kunnen ook nog eens hard groeien in de vleesvarkensstal.Veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.