Varkenshouderij

Foto & video 1470 x bekeken 5 reacties

Met balanshok 1,4 big meer per worp

De familie Te Velde bouwde in 2009 een nieuwe kraamstal met daarin balanshokken.

Foto

 • Gerrit (45) en Anjo (44) te Velde (links op de foto) hebben in Hollriede/Westerstede (D.) een bedrijf met 350 vermeerderingszeugen, waarvan 30 zuivere Nederlands Landvarkens voor de eigen aanfok. In totaal zijn er op drie locaties nog een kleine 1.000 vleesvarkens. Op de foto is verder nog vaste medewerker Udo Becker te zien, en tijdelijke bedrijfshulp Hinrich Schmidt (die helpt in verband met rugklachten van Gerrit).
  Tekst: Martin ten Hooven. Foto’s: Fotopersbureau Jan Sibon

 • Tot maart 2009 lagen de zeugen in het kraamhok nog in het stro. De nieuwe kraamstal heeft zes afdelingen met 18 kraamhokken en een reserveafdeling met vier hokken, zonder beweegbare vloer. De zes afdelingen met kraamhokken zijn uitgerust met de Balance Frame-hokken van Nooyen.

 • Bij dit type kraamhok drukt de zeug met de rug tegen een hendel. Vervolgens wordt de zeug met box en al ongeveer 25 centimeter omhoog gedrukt, met perslucht. De biggen blijven in het biggennest. Pas als de zeug weer ligt, zakt de box naar het niveau van de biggen.

 • De uitval in de zoogperiode is gedaald van 14 naar 9,4 procent. Bij 350 zeugen, worpindex 2,4, 13,35 levend geboren biggen en 1,6 procent uitval na het spenen betekent dit 508 dieren meer grootgebracht per jaar. Bij een meeropbrengst van €25 per big levert dit €12.700 op. De extra investering in de balanshokken bedroeg €28.000.

 • Er heerst veel rust in de stal. Volgens Te Velde komt dat omdat er constant muziek in de stal is te horen. Vaste medewerker Udo Becker geeft hier wat prestarter aan de biggen. De zeugen blijven rustig liggen.

 • De box met de zeug staat los van de hokafscheiding. Voor en achter de zeug is een ruimte van ongeveer 15 centimeter. Biggen kunnen zodoende rond de zeug lopen om bij de uier te komen om te zogen.

 • De vloer voor de biggen is van geplastificeerd metaal. In beide ruimtes naast de zeug is een dichte vloer met vloerverwarming.

 • In de brede centrale gang staat een kar met daaraan ongeveer 80 biggenlampen. Bij het werpen hangt er een lamp net achter de zeug en twee boven de biggenruimtes. De lampen moeten verkleumen voorkomen en de biggen naar de verwarmde plaat lokken. Na drie dagen gaan de lampen uit de afdeling.

 • Overtallige biggen worden na acht dagen in een reservekraamafdeling, zonder beweegbare bodem, grootgebracht met een Mambo. Er is met een plaat en een lamp een biggennest gemaakt.
  De afdeling is ook als kraamafdeling te gebruiken.

 • De dosator van het voersysteem is heel eenvoudig te verwijderen en vervolgens te reinigen. In de dosator zit een rubber blaas die het voerniveau bepaalt. De bruine buis zorgt voor de aanvoer van de verse lucht van boven het plafond, het frisseneuzenprincipe.

 • De verse lucht wordt via 72 slangen onder de stal door aangezogen. De slangen liggen in het zand, ongeveer 75 centimeter onder de putten, en zijn 19 meter lang. De lucht wordt zo geconditioneerd. Op 1 februari was de buitentemperatuur 0 graden, terwijl de lucht bij het binnenkomen op de centrale gang 6,6 graden was.

 • De slangen komen uit in een put onder de centrale gang. Deze is 2 meter breed en 1,60 meter diep en vormt een buffer voor de verse lucht. Via een plaat langs de zijwand gaat de lucht naar de centrale gang en vervolgens naar de geïsoleerde ruimte tussen dak en plafond van de afdeling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  je zul zowel minder doodliggers hebben als de zeug omhoog gaat als die gaat eten mooie uitvinding is wel wat duurde maar dat verdien je wel terug met de jaren veel geluk met jullie bedrijf in de toekomst grt kees

 • no-profile-image

  rudy

  balance nooyen mooi waarom nog
  valbeugels

 • no-profile-image

  Rob van Helmond, Nooyen

  Beste Rudy,
  De valbeugels zijn ervoor om de zeug tijdens het gaan staan naar het midden toe te centreren. Hierdoor kan zij niet langs de bak glijden met haar poten. Ook redden ze ook nog biggen van doodliggen wanneer men de Balance na (bijv.) 10 dagen uitzet.

 • no-profile-image

  boertje

  hoopent voor boer dat de kwaliteit, van de roosters wel goed is want met GARANTIE is de firma NOOYEN op vakantie.

 • no-profile-image

  student

  De berekening naar de meeropbrengst door de balanshokken tov traditionele kraamhokken is naar mijn mening helemaal niet zo aan te nemen. Gesuggereerd wordt dat de daling in uitval in de zoogperiode geheel toegeschreven mag worden aan de balanshokken. Vergeten wordt dat in de nieuwe stal de ventilatie anders is, de stalinrichting zelf anders is en de hokken waarschijnlijk beter schoon te maken zijn. Ook is de uitval na het spenen niet toe te rekenen aan de balanshokken en mag dus niet in de berekening meegenomen worden. Wil je een goede vergelijking maken dan moet je de helft van de balanssystemen in eenzelfde week buiten werking stellen. En dan kan het financiële plaatje wel eens heel anders wezen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.