Varkenshouderij

Foto & video 1357 x bekeken 2 reacties

Vleesvarkens in de weide

Vleesvarkenshouder Johan Vullings in Melderslo heeft een vleesvarkensstal met biologische huisvesting. “Wij werken met één vaste vermeerderaar, het Livar-fokbedrijf. We hebben altijd dezelfde chauffeur die de biggen brengt. Hij zorgt dat de biggen rustig en met niet te veel tegelijk vervoerd worden.”

Foto

 • Volgens vleesvarkenshouder Johan Vullings zorgt een goede opstart van de biggen voor het halve werk. Hij verwarmt de stal niet, maar zorgt wel voor voldoende stro. “Alleen de waterleidingen houden we vorstvrij, verder hebben we geen verwarming. Voor twee weken geleden was het 's nachts 10 graden in de stal. Ze moeten zichzelf warm houden, maar dat lukt prima. We strooien regelmatig stro bij, met koud weer kruipen ze daar helemaal in.”


  Foto's: Bert Jansen, tekst: Dick van Doorn

 • De vleesvarkenshouder laat de biggen in zes groepen komen. De eerste week houdt hij ze binnen.

 • De tweede groep mag naar buiten in de overdekte uitloop. “In de zon en uit de wind gaat dit prima,” aldus Vullings.

 • Bij erg slecht weer kan de vleesvarkenshouder windbreekgaas voor de buitenloop doen.

 • In de hokken heeft hij een apart gedeelte waar de biggen moeten mesten. “Over het algemeen pikken ze dit snel op. De mestplaats is bij de drinkbakken. Als ze binnenkomen, maak ik het betonrooster van 2 bij 1 meter nat, zodat ze daar niet gaan liggen. Ze mesten daardoor meestal meteen op de juiste plek.”

 • De stront die toch in het voorste gedeelte komt, schuift Vullings regelmatig met een mestschuif naar het roostergedeelte.

 • Via een bruggetje met balken kan hij de vleesvarkens controleren. “Ik voer zowel 's ochtends als 's avonds een controle uit, waarbij ik kijk of er iets niet in de haak is. Ik wil ze iedere dag allemaal twee keer gezien hebben.”

 • Het ras dat de Livar Groep gebruikt, bestaat uit een mix van allerlei rassen waaronder een Engels ras en het Spaanse Duroc-ras. “Dat doen we voor de ouderwetse vleessmaak,” weet Vullings. “Het is een varken geworden dat langzaam moet groeien, want daardoor krijg je een betere vleessmaak.” Het vlees wordt geleverd aan steeds meer Europese exclusieve restaurants.

 • Voor de stalopening heeft de vleesvarkenshouder plastic flappen gedaan om de ergste wind op te vangen. Een beetje tocht op deze plek in de stal (waar gemest moet worden) is geen probleem, aangezien ze juist hierdoor niet gaan liggen.

 • In totaal heeft Vullings twee scharrelweitjes met in ieder weitje 12 vleesvarkens. “De weitjes zijn voor mij het referentiekader. Ik observeer wat voor natuurlijk gedrag de varkens daar vertonen. Als de varkens in de stal hetzelfde gedrag vertonen, weet ik dat ik goed zit. Ze mogen in de stal in geen geval afwijkend gedrag vertonen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frank

  Da's toch mooi,als die beesten naar buiten kunnen en in het stro kunnen liggen.Dan krijg je denk ik ook niet van die steriele varkentjes.
  Het lijkt me ook veel fijner voor de boer,als je niet allemaal binnen zit.

 • no-profile-image

  Camps, J.

  Prachtig te zien hoe ook deze boer van zijn vak houdt! Dat varkens op deze wijze gefokt en gehouden méér smaak hebben geloof ik boer Vullings op zijn woord. Echter kent het ook nog een ander aspect, namelijk; consument beleving. Een voorbeeld daarvan; ‘rode wijn smaakt nergens beter dan Frankrijk zelf’, oftewel; vlees met een verhaal! Laten we hopen dat in navolging van de betere restaurants ook de burgerij dit soort initiatieven gaat herkennen, daarmee wordt juist aan afstandsverkleining tussen burger en boer gewerkt. Immers bijna elke dag kunnen we lezen over de toenemende afstand tussen burger en boer (lees burgerlijke onwetendheid) en welke problematiek hieruit voort komt. Dús, zo kan een kleinere boer met passie (artikel) nog van aardige betekenis worden voor een grotere boer met passie. Dit m.b.t. wat ik gemakshalve maar imago herstel noem, andersom zal het een stuk moeilijker liggen om dat te bereiken. Ik wens boer Vullings véél succes toe!

Of registreer je om te kunnen reageren.