Varkenshouderij

Foto & video 1314 x bekeken 1 reactie

Warme voeten voor 900 varkens

Nadat het dak op de nieuwe stal van Clemens Jansen in Wehl (Gld.) is geplaatst, kunnen de bouwvakkers binnen in de stal verder met het storten van de bolle vloeren.

Foto

 • De nieuwe vleesvarkensstal voor 900 varkens van Clemens Jansen in Wehl (Gld.) is waterdicht. De volgende stap is het storten van de bolle vloeren en het monteren van de isolatie onder de golfplaten.

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • In alle afdelingen zijn onder de bolle vloeren vloerverwarmingsbuizen aanwezig. De buizen zijn op 20 centimeter afstand van elkaar op een vier centimeter dikke laag isolatie vastgeniet. Hier bovenop is een stalen mat gelegd die dient als wapening voor het beton.

 • De bouwvakkers brengen met een kruiwagen het beton in de stal. Op de isolatievloer van 4 centimeter dikte met daarbovenop de vloerverwarmingsbuizen komt een laag vloerbeton te liggen. De bouwvakkers beginnen meteen met afwerken, want het beton is snel hard.

 • Een plank voor het afreien is rond afgezaagd, zodat de bolle vloer een hellingsgraad van zeven procent heeft.

 • Het is belangrijk dat de betonvloer luchtvrij aangestampt is. Doordat het beton al vrij droog is, is dit niet mogelijk met een trilnaald, maar slaan de bouwvakkers met een schop het beton aan.

 • De laatste afwerking is het luchtdicht en glad afwerken van de bolle vloer.

 • Het is vakwerk om de vloer mooi egaal, maar niet te glad af te werken.

 • De bouwvakkers monteren met houten latten de isolatieplaten tegen de houten gordingen. De houten latten zorgen er ook voor dat de eventuele kieren tussen de isolatieplaten gedicht zijn. De elektriciteitskabels van de tl-verlichting zijn tussen de golfplaten en de isolatieplaten door gelegd, zodat er geen overbodige kabels in de afdelingen aanwezig zijn.

 • De stal bestaat uit twee kappen met daar tussenin het centrale afzuigkanaal, dat de lucht naar de biologische wasser afvoert. Het luchtkanaal is met hout afgetimmerd. Tegen de houten wanden komen isolatieplaten. De meetwaaiers voor het afvoeren van de vieze lucht komen in deze schuine wanden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Erwin

  Moi.

  wat een mooie stal ja is hij al kloare?
  doe de Groet'n an haary bakker..

  Kallum

Of registreer je om te kunnen reageren.