Varkenshouderij

Foto & video 1843 x bekeken

Stal die baadt in het licht

In het Limburgse St Odiliënberg staat de eerste boogstal in Nederland voor varkens. De stal is ingericht voor grote groepen vleesvarkens.

Foto

 • Paul Deckers in Sint Odiliënberg (L.) heeft een bedrijf met 230 vleesvarkens en 20 hectare akkerbouw. Hij verbouwt bieten, erwten, bonen en korrelmais. Hij heeft daarnaast nog een baan als verkoper. Hij liet als eerste in Nederland een boogstal voor vleesvarkens bouwen, met 1.500 plaatsen.
  Foto's: Van Hoorn Fotografie, tekst: Martin ten Hooven

 • De buitenzijde van de boog is overspannen met zwart windbreekgaas. De boog heeft een ovale vorm. De boog heeft een overspanning van 40 meter en is ruim 9 meter hoog. De stal zelf is ruim 52 meter lang en 31,8 meter breed.

 • De aluminium bogen staan op betonnen poeren, waarover het windbreekgaas is gespannen. De buitengevels van de stal zijn van sandwichpanelen uit Duitsland. De buitenzijde is bekleed met metaal, waartegen isolatie zit.

 • Links op de foto het metalen spant. Rechtsboven is het donkere windbreekgaas te zien. Onderin is wit folie zichtbaar. In het profiel onder het spant zijn drie lagen folie gespannen, zodat twee lagen stilstaande lucht ontstaan, voor een goede isolatie.

 • Op de foto zijn de leidingen te zien voor de vloerverwarming in de bolle vloer. Het is een rondpompsysteem. De binnenzijde van de buitenwanden is van pvc, versterkt met glasvezel. Tot een hoogte van 1 meter is een extra versterkte pvc-laag aangebracht. Dit zorgt voor een gladde aansluitende laag, waardoor de varkens de verbindingsnaden van de panelen niet kunnen aanvreten.

 • De stal heeft zes afdelingen voor elk 250 vleesvarkens, in grote groepen. De verse lucht komt rechtstreeks van buiten via inlaatventielen (rechts) in de afdeling. Opvallend in de afdelingen is de enorme hoeveelheid daglicht. De afdeling ligt helemaal vol met roosters. In het rechtergedeelte is de ligruimte gemaakt met vloerplaten. Bij de opstart hebben de afdelingen 20 procent dichte vloer. Ieder jaar moet dit percentage met 5 procent verhoogd worden. Nu heeft Deckers ontheffing voor de algemeen verplichte 40 procent dichte vloer.

 • In elke afdeling staat een weeg- en selectiestation Pro Sort II van het Amerikaanse bedrijf Gro Master. De varkens moeten door het station om in de voerruimte te kunnen komen. Op basis van het gewogen gewicht stuurt het station het varken naar een van de twee voerruimtes.

 • Vanuit het weegstation gaat het varken naar een van de twee voerruimtes, waarin verschillende voeders gegeven kunnen worden. Het is zo mogelijk om drie soorten voer te verstrekken. De varkens kunnen ook uitgesorteerd worden op gewicht voor het afleveren.

 • De afdeling heeft een inhoud van bijna 1.700 kuub. Dat betekent per varken een inhoud van 6,7 kuub. Links bovenin is het centrale afzuigkanaal zichtbaar. Voor het weegstation is de mestruimte. Rechts van de voerruimte de ligruimte. De roosters hebben een spleetbreedte van 18 millimeter.

 • Deckers heeft er bewust voor gekozen om de feeders uit elkaar te plaatsen en niet aan elkaar. Zo kan een varken kiezen uit een vreetplaats en zal minder gestoord worden door andere dieren. Voor de feeder is de roostervloer bedekt met een kunststof plaat, om invreten te voorkomen.

 • Om de voerruimte te verlaten moet het varken door een poortje. De beugels kunnen maar naar één kant bewegen. Zo kunnen varkens niet zonder door het station te gaan naar een voerruimte komen.

 • In de hoeken van de voerruimtes is een Trespa-plaat gemonteerd. Dit moet voorkomen dat varkens in de hoeken van de ruimtes gaan liggen. De varkens in de voerruimte lopen door de afgeronde hoek beter door en jagen liggende varkens daardoor vanzelf weer op.

 • Omdat de stal volledig onderkelderd is, kan de luchtinlaat eigenlijk alleen met ventielen. De kleppen worden door de computer aangestuurd.

 • Op de betonroosters liggen prefab betonplaten, om zodoende dichte vloer te maken. Daarop staan lage hekjes, waar de varkens tegenaan kunnen gaan liggen. Een varken ligt namelijk graag tegen iets aan.

 • In de centrale gang zijn per afdeling twee luiken gemaakt. Bij stroomuitval vallen de luiken uit het kozijn, gaan de ventielen maximaal open en openen de achterdeuren van de gang. Zo ontstaat natuurlijke trek, waardoor de varkens toch nog verse lucht krijgen en niet stikken.

 • Aan het eind van het centrale afzuigkanaal zitten de ventilatoren. Deze drukken de lucht door een drukkamer met daarachter een chemische luchtwasser. De stal heeft ongeveer €400 per plaats gekost.
  Op 29 januari is er een open dag van 11.00 tot 18.00 uur. Adres: Kleine Bergerweg 9 in Sint Odiliënberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.