Varkenshouderij

Foto & video 499 x bekeken

Dynamische groep voor 650 zeugen

De familie Bisanz in het Duitse Aerzen bouwden een nieuwe zeugenstal met groepshuisvesting voor 650 zeugen.

Foto

  • De dragende zeugen houdt Dieter Bisanz in een dynamische groep van 200 dieren. De zeugen kunnen de vier nieuwe Nedap Velos-voerstations in via pneumatische deuren.

    Foto’s: Nedap-Agri, tekst: Judith Waninge

  • De opening van de nieuwe stal is gedaan door bouwbedrijf Graakjaer, die de bouw van de nieuwe zeugenstal met opfokstal in 23 weken tijd heeft uitgevoerd.

  • Nadat de zeugen in het voerstation gevreten hebben, komen ze in een centrale gang achter de voerstations. Aan het eind van de gang is een selectiepoort gemonteerd.

  • De selectiepoort stuurt óf de zeugen naar de algemene selectieruimte óf weer naar de groep. Het unieke van de Nedap Velos-selectiepoort is dat ook zeugen die de oorknop verliezen (of waarbij de werking van de oorknop niet goed is) automatisch worden gemarkeerd en gesepareerd. Deze zeugen hoeft de varkenshouder niet in de groep te zoeken. Dit bespaart arbeid en geeft bovendien meer rust in de groep.

  • Ook in Duitsland gelden uiteraard de Europese regels voor groepshuisvesting. En met een bedrijfsopvolger in spe is de familie Bisanz klaar voor de toekomst.

  • In de dragendezeugenstal komt de frisse lucht via inlaatkleppen in de zijmuren binnen, direct van buiten. Het dak is van damwandprofiel met een polyesterlaagje. In de nok zijn lichtplaten gemonteerd voor extra daglicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.