Varkenshouderij

Foto & video 491 x bekeken

Veel handwerk op Pools bedrijf

Iets buiten het Poolse stadje Koscian houden Marek (46) en Iwona (46) Kosowicz 320 zeugen. De biggen worden deels op het eigen bedrijf gemest. Bij het bedrijf hoort 36 hectare bouwland.

Foto

 • De ondernemers kochten 8 jaar terug de opvallend geel gestukadoorde stallen op een kilometer afstand van de stadsrand. Voor 2001 mestten ze varkens achter hun woning aan een rustig straatje aan de rand van de stad. Er is drie man personeel in dienst. Groei en aantallen groei gaan voor op arbeidsproductiviteit. Het bedrijf vraagt veel handwerk.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Vanaf de vrij drukke doorgaande weg is het complex duidelijk zichtbaar. Rechts staat de zeugenstal en links de stal met een deel van de gespeende biggen en gelten. Achter de linker stal is stalruimte voor vleesvarkens.

 • De centrale gang verdeelt de zeugenstal in kraam- en opfokafdelingen aan de ene kant, en guste en drachtige zeugen aan de andere kant.

 • Uitgezonderd de wandkleur doen de kraamafdelingen tamelijk westers aan. De inrichting met kunststof rooster, dwarsopstelling van de boxen en verwarming onder de biggen vormt ook in Nederland geen uitzondering.

 • De PIC-zeugen worden geïnsemineerd met een P408 Piétrain van PIC. De zeugen spenen jaarlijks 25 biggen.

 • Frisse lucht komt via kleppen in de kraam- en opfokafdelingen voor gespeende biggen. Per afdeling voert een ventilator de lucht rechtstreeks naar buiten af.

 • De gespeende biggen gaan op gemiddeld 8,2 kilo de opfokafdeling in. Daar blijven ze tot een gewicht van gemiddeld 28 kilo. Voor de helft van het aantal biggen heeft Kosowicz ruimte om die zelf te mesten, de andere helft gaat naar een vaste mester. Een kunststof lattenrooster vormt de ondergrond.

 • In de dekstal worden de dieren handmatig gevoerd, net als op de rest van het bedrijf. Uitgezonderd voor de biggen rondom spenen, worden voor alle diergroepen de rantsoenen op het bedrijf samengesteld. Drachtigheidscontrole wordt uitgevoerd met hulp van een beer.

 • De gelten komen op gemiddeld 75 kilo gewicht van de thuislocatie naar het zeugenbedrijf.

 • De vleesvarkens liggen in groepen variërend in grootte van 45 tot 90 dieren. De varkens liggen volledig in het stro. De invloed van de Piétrain-beer is zichtbaar aan de vleesvarkens, die dagelijks circa 775 gram groeien.

 • De vleesvarkens liggen in oudere stalruimte zonder de kenmerkende gele kleur van de zeugenstal en de gecombineerde gelten- en biggenopfokstal.

 • Bij warm weer staan de houten deuren los voor volop frisse lucht voor de vleesvarkens. Samen met 65 collega’s vormt Kosowicz een producentenvereniging die jaarlijks 100.000 varkens levert aan slachterij Salus. Het collectief levert zo’n € 3,50 per varken extra op (afhankelijk van de zloty-koers).

 • Het transport van gelten en slachtvarkens vindt in eigen beheer plaats. De afstand naar de slachterij bedraagt 65 kilometer.

Of registreer je om te kunnen reageren.