Varkenshouderij

Foto & video 980 x bekeken 4 reacties

Geen financiering, dus: geld verdienen

Hans Brandstätter heeft zijn bedrijf in Neresheim-Lixhöfte (D.) in de loop der jaren geleidelijk steeds verder uitgebouwd.

Foto

 • Hans Brandstätter (55) heeft in Neresheim-Lixhöfte in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg een gesloten bedrijf met 140 zeugen en ongeveer 900 vleesvarkens. Op 90 hectare (waarvan 30 hectare eigendom) verbouwt hij tarwe, gerst en triticale om te voeren aan de varkens. Jaarlijks koopt hij 300 ton graan bij.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf is voor de deelstaat Baden-Württemberg groot te noemen. Het gemiddelde bedrijf met varkens heeft in deze deelstaat 69 zeugen of 74 vleesvarkens. Een gesloten bedrijf komt er weinig voor.

 • Brandstätter produceert varkens voor het concept ‘Gutfleisch’ voor de supermarktketen Edeka. Vion in Crailsheim slacht en verwerkt de varkens. De opbrengst per varken ligt ongeveer €2 tot €3 boven de ZMP-prijs.

 • Binnen het bedrijf zijn overal verschillende diersoorten gehuisvest. Hier een afdeling voor gespeende biggen voor de eerste opvang van de biggen op 28 dagen leeftijd. De temperatuur is hier 32 graden en de biggen krijgen vijf tot zes keer per dag voer.

 • Na twee weken gaan de biggen naar een volgende afdeling. Hierin kunnen ongeveer 100 biggen. De verwarming gebeurt met radiatoren. Het voer krijgen de biggen in groeps-feeders.

 • Nog een afdeling met gespeende biggen. Hier gebeurt de verwarming met platen boven het gedeelte dichte vloer, waarin vloerverwarming zit. De levensgroei van geboorte tot aan de slacht is ongeveer 490 gram.

 • Om de twee maanden komen er tien dekrijpe opfokzeugen van 6,5 maand oud binnen uit de kruising van Edelschwein (Yorkshire) en Duits Landras. De naam van de zeug is Baden-Württemberg Hybrid. De eindbeer is een in Baden-Württemberg gefokte Piétrain, de beste volgens Brandstätter.

 • In een van de afdelingen met vleesvarkens liggen vier verschillende leeftijden in dezelfde afdeling. Elke twee weken worden circa 100 biggen opgelegd. De verse lucht komt via geperforeerde slangen in de afdeling. Schoonmaken van de afdeling gebeurt niet.

 • In een van de nieuwere stallen liggen de vleesvarkens in een afdeling van 100 dieren. De stal is volledig rooster. De vleesvarkens scoren een groei per dier per dag van 800 gram, de uitval bedraagt 2,6 procent en per kilo geslacht-gewicht zijn er 0,99 indexpunten.

 • Er zijn vier kraamafdelingen van elk tien hokken. De zeugen liggen voorin het hok op betonrooster, het achterste deel van het hok heeft een gietijzeren rooster. Het biggennest met infraroodlamp is afgeschermd met een stuk plastic. Het oogt vuil en rommelig.

 • In de wachtstal liggen de zeugen in voerligboxen op een bijna volledig betonroostervloer. Dagelijks krijgen de zeugen een beetje stro. Technische resultaten in de zeugenhouderij: 22,5 gespeende biggen per zeug per jaar, 11,4 levend geboren biggen per worp en 4,5 procent uitval in de zoogperiode.

 • Een vrachtauto komt wekelijks op het bedrijf om de grondstoffen te malen en mengen. Vervolgens de wagen het voer in de desbetreffende silo. De kosten per ton voer zijn €14,50.

 • Alles wat een slachtvarken momenteel meer opbrengt dan €105, is winst voor Brandstätter. Momenteel brengt een slachtvarken ongeveer €130 op. Dat is dus €25 winst per slachtvarken. Het bedrijf is vrij van financiering. Alle investeringen worden met eigen geld gedaan.

 • Brandstätter denkt aan uitbreiding van zijn bedrijf. Niet met varkens, maar eerder met een biogasinstallatie. De Duitse overheid geeft namelijk 0,02 per kilowatt opgewekte stroom als er mest in de installatie gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorrie

  Het ziet er rommelig uit in de stal, maar je ziet aan de kleur vd varkens ( en conditie) dat ze blaken van gezondheid. Dat voer is dus gewoon uitstekend, zit waarschijnlijk dan ook geen palmpitschroot en raapschroot en nog meer goedkope troep in, die de nederlandse gifmengers wel gebruiken.

 • no-profile-image

  real

  Het zit fout met die megastallen die ons door de strot worden geduwd door de banken en de voerboer.Eens kijken op een "rommelige plek"leert ons dat er met de voeten op de grond in crisistijd toch een flinke cent kan worden verdiend.
  De bank en de voerboer moeten bij deze knappe duitser niet zijn om zakken te vullen!

 • no-profile-image

  moet het nou

  Als dit de toekomst is, dan stop ik direct. Wat een smeerboel, nooit van controle of zoiets gehoord blijkbaar. En wat een vliegen bah.....

 • no-profile-image

  ja zo kan

  Ik zou zelf ook niet zo willen werken, maar het is nu eenmaal wel een feit dat die man er een goede boterham mee verdient, en wij met ons keurige mooie bedrijf nog geen droog brood. Dat is toch ergens diep treurig, terwijl wij technisch ook nog eens beter draaien. Ik zou zeggen dat die man het dan toch goed doet!

Of registreer je om te kunnen reageren.