Varkenshouderij

Foto & video 840 x bekeken 2 reacties

Reëel beeld varkenshouderij tonen

Maatschap Vlemminx heeft nieuwbouw van het varkensbedrijf gecombineerd met een aanvullende voorziening om als ‘zichtstal’ te fungeren. Het is de twaalfde zichtstal in Nederland.

Foto

 • Pieter (53) en Mieke (50) Vlemminx hebben in het Brabantse Oirschot in maatschap een bedrijf met 300 zeugen en 2.200 vleesvarkens. Tevens hebben zij een bed & breakfast met drie kamers. Pieter heeft daarnaast nog een maatschap met zijn broer, met 70 Limousin-zoogkoeien, een slagerij en een boerderijwinkel.
  Op de foto v.l.n.r.: moeder Mieke, de zonen Ben, Jos, Peter en Jan en vader Pieter.

  Tekst: Martin ten Hooven, foto’s: Henk Riswick.

 • Achter de stallen is een 45 meter lange gang gemaakt, waar de bezoekers via een nieuw aangelegd straatje kunnen komen. In de eerste ruimte wordt straks een film vertoond, waarin alle facetten van het bedrijf aan de orde komen.

 • Via het eerste raam kunnen bezoekers van de stal de dekafdeling zien met de zeugen in voerligboxen. Vlemminx wil met de zichtstal burgers informatie geven over de varkenshouderij. Uit ervaring weet hij dat mensen zeer onbekend zijn met varkens en de varkenshouderij.

 • Een volgend raam geeft zicht op de uitloop van de dragende zeugen. Straks wordt de ruimte ingestrooid met stro. Links bevinden zich de zeugen in voerligboxen met uitloop.

 • Er is een afdeling met vleesvarkens te bekijken. Een kraamafdeling en een afdeling voor gespeende biggen zijn niet door een raam te bekijken, maar worden in de videofilm getoond.

 • De stallucht wordt gezuiverd met een combi-luchtwasser. Hier is de biologische zuivering met wortelhout te zien. De bezoekers kunnen hier ruiken in welke mate de lucht nog stinkt.

 • De bezoekers kunnen het inwendige van de luchtwasser zien. Via een nog te plaatsen buisje kunnen de bezoekers straks ruiken in hoeverre de lucht stinkt vóórdat hij de luchtwasser in gaat.

 • De bezoeker kan straks ruiken hoe lucht na de chemische wassing ruikt, en in hoeverre de stank eruit is gezuiverd. Een ruitenwisser moet het zicht door het raam goed houden. Ook na de biologische zuivering van de lucht kan de bezoeker weer ruiken in welke mate de stank is afgenomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Ziet er goed uit. Een goed visitekaartje voor de varkenshouderij. Veel succes en ik hoop op vele bezoekers.

 • no-profile-image

  Jeroen de Jong

  Proficiat fam. Vlemminx.
  Geweldig zoals uiteindelijk het harde werk er uit is komen te zien, nu nog veel bezoekers maar dat komt bij jullie wel goed.
  Een voorbeeldbedrijf voor de nederlandse varkenshouderij!
  Verder alle goeds, Jeroen de Jong, Alphen NB.

Of registreer je om te kunnen reageren.