Varkenshouderij

Foto & video 1021 x bekeken 2 reacties

Luxe stal voor opfokzeugen

Dick en Wim Veldhuizen hebben met de bouw van de nieuwe luxe stal voor 2.880 opfokzeugen de dierstromen nu nog beter gescheiden in Woudenberg (U.).

Foto

  • Dick (61) en Wim (36) Veldhuizen houden op drie locaties zeugen voor de productie van opfokzeugen. Op deze locatie in Woudenberg (U.) met 700 zeugen produceren ze opfokzeugen van de Topigs 20-lijn. Op de locatie in Rhenen (U.) produceren ze de Topigs 30-lijn en op de locatie in Wehl (Gld.) de Topigs 40-lijn.

    Foto’s: Herbert Wiggerman,tekst: Judith Waninge

  • De nieuwe stal is 130 meter lang en 34 meter breed. De stal is functioneel en heeft een fraaie uitstraling. De stal staat los van de zeugenstal en de stal voor de gespeende biggen; hierdoor zijn de dierstromen nog beter gescheiden.

  • Ook aan de aankleding naast de stal is gedacht. Een singel van bomen en struiken is aangeplant. Dit zorgt dat de stal goed in het landschap past.

  • De stal werkt met een luchtinlaat via de spouw. De luchtinlaat is lager geplaatst dan normaal, omdat de zeugenhouder de erboven geplaatste lichtinlaat heel belangrijk vindt. Voor de luchtinlaat is windbreekgaas geplaatst en er is een oprolzeil gemonteerd dat via een klimaatcomputer automatisch open- en dichtgaat.

  • Door de spouwmuur van 70 centimeter breedte gaat de lucht onder de bolle vloer van de afdeling door. Tussen de bolle vloer en de voergang zijn damwandprofielplaten op de keldervloer gelegd, daar bovenop zijn de muren gestort. De lucht gaat onder deze damwandplaten door en gaat dan met extra weerstand via de voergang naar boven de afdeling en de hokken in.

  • Aan beide zijden van de stal zijn lichtplaten van polycarbonaat geplaatst; deze zijn 4 centimeter dik. Hierdoor komt er veel daglicht binnen, maar schijnt er geen direct zonlicht op de dieren.

  • Boven de voertroggen heeft Veldhuizen een extra tl-lamp geplaatst, zodat er een goede controle tijdens het vreten kan plaatsvinden. Het extra licht bevordert een goede selectie.

  • De hokken beslaan 10 vierkante meter, exclusief voertrog. Dat is goed voor tien opfokzeugen per hok. Er is bewust gekozen voor een voertrog, zodat alle dieren tegelijk kunnen vreten. Veldhuizen zegt dat de kosten van dit systeem hoog zijn, maar dat heeft hij over voor het opfokken van een uniformere zeug. De totale kosten van de opfokstal liggen ook ongeveer 20 procent hoger dan van een ‘normale’ vleesvarkensstal, doordat de zeugjes op een vierkante meter liggen.

  • Het droogvoer verdeelt zich op vier plaatsen in de trog, met behulp van verdeelbuizen.
    De trog is onder de hokafscheiding dichtgemaakt, zodat er per hok gevoerd kan worden. Elk hok heeft een eigen ventiel.

  • De lucht uit de afdelingen gaat via het centrale afzuigkanaal naar de luchtwasser. Het kanaal krijgt nog een laag pur om kieren en gaten te dichten.

  • In de afdelingen regelen meet-smoorunits de luchtstroom. In het centrale afzuigkanaal hangen negen ventilators die de lucht naar de drukkamer, voor de gecombineerde biologische wasser, verplaatsen.

  • Een gecombineerde biologische luchtwasser van Dorset met een capaciteit van 230.000 kuub. Deze is volledig inpandig gebouwd. De luchtwasser is in de achterste 5 meter van de stal gebouwd.

  • De pijlbuizen van de luchtwasser zijn in de centrale gang geplaatst. Op deze manier zijn storingen aan de wasser snel op te merken.

  • Het denitrificatie-systeem is in de afleverruimte geplaatst. Onder deze afleverruimte is een opslag van 80 kuub voor het spuiwater. Op de verhoging komt de mengketel van de voerinstallatie te staan.

  • Er is ook rekening gehouden met brandveiligheid. Er is geen elektra gemonteerd aan kunststofpanelen, maar alleen aan de betonnen prefabwanden. In de centrale gang is de elektrische bedrading links gemonteerd en de andere kabels en waterleidingen aan de andere zijde.

  • In openingen van de centrale gang zijn houten planken gemonteerd om het spuitwater af te voeren. Veldhuizen bedacht zelf een simpel systeem door deze plank met een scharnier te monteren en een haakje aan de muur vast te maken.

  • Elke afdeling heeft een mestput van een meter diepte. Met een afsluiter kan een afdeling leeglopen in de put van de centrale gang, die 1,50 meter diep is.

  • Voor in de stal staat een klimaatcomputer die het totale klimaat regelt. Per afdeling kan de temperatuur afgelezen en eventueel bijgesteld worden. De deuren hebben roestvrijstalen profielen. Door fluctuaties in de staalprijzen kon Veldhuizen dit rvs scherp inkopen.

  • Onder de bolle vloer zijn vloerverwarmingsbuizen aangebracht voor het rondpompsysteem. De toevoer daarvan kan per afdelingen open of dicht gezet worden.

    Voor meer details van de stal bent u welkom op de open dag op vrijdag 29 mei, van 14:00 tot 17:00 aan de Maarsbergseweg 67 in Woudenberg (U.).

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Martijn

    Veel succes met de nieuwe stal heren!!

  • no-profile-image

    bert straten

    Van harte proficiat met jullie nieuwe stal, wens jullie veel goeds toe voor in de toekomst
    Weet zeker dat jullie dat lukt

Of registreer je om te kunnen reageren.