Varkenshouderij

Foto & video 1351 x bekeken 3 reacties

Nieuwbouw voor 3.000 bacon varkens

Nadat maatschap Direks-Hendrickx de zeugenstapel in Leunen (L.) uitbreidde naar 750, is het nu de vleesvarkentak in Ysselsteyn (L.) aan de beurt: daar staat een uitbreiding naar 4.200 vleesvarkens op stapel.

Foto

 • Erik Direks (32) heeft samen met zijn ouders weloverwogen de keus gemaakt om eerst de zeugenstapel uit te breiden en daarna deze vleesvarkensstal met 2.990 plaatsen te bouwen. Hij heeft besloten om beren af te mesten voor de baconmarkt, de handelaar waar de overige biggen heengaan ging daarmee akkoord.

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe stal is bijna 150 meter lang en 29 meter breed. Een stuk grond van de buurman is aangekocht, zodat Direks een groenstrook langs de stal kan planten. Deze groenstrook heeft naast de landschappelijke aankleding ook het voordeel dat de wind minder invloed heeft op de luchtinlaat.

 • De stal heeft aan de westzijde de luchtinlaat, waar de lucht onder de bolle vloer binnenkomt. De damwand met gaatjes moeten de bouwvakkers nog monteren. De varkenshouder heeft bij wijze van experiment een bouwzeil voor de luchtinlaat gemonteerd, om de extreme windinvloeden tegen te gaan. Voor de hele stal koste dit zeil €120, een stuk goedkoper dan windbreekgaas.

 • De stal heeft prefabwanden met metselmotief, en op het dak liggen sandwichpanelen. Direks: “De hele stal lijkt wel een bouwpakket.” Alleen de putwanden en de bolle vloeren zijn gestort.

 • Aan de oostzijde is de centrale gang gemaakt. Daarboven zijn lichtdoorlatende platen op het dak gemonteerd voor het binnenlaten van daglicht.

 • Boven de prefab-afdelingsmuren zijn ramen gemaakt, zodat het daglicht ook in de afdelingen komt. Door deze platen komt geen direct zonlicht in de stal, maar wel daglicht.

 • De stal heeft 13 afdelingen met ieder 20 hokken. De hokken zijn 2,60 meter breed en 5,20 meter lang. Het hokoppervlak, minus de oppervlakte van de voertrog, beslaat 12 vierkante meter. Dit biedt ruimte aan 12 dieren.

 • De tussenwanden zijn van prefab-betonwanden met daarop witte kunststofplaten. De aannemer wilde graag betonnen inrichting, maar Direks, die brijvoer voert aan de varkens, heeft betere ervaring met kunststof-hokinrichting.

 • De lucht komt de afdeling binnen via de roosters in de voergang. De gehele keldervloer van de stal is gestort. Hierop zijn de muren van de mestputten gestort. In deze muur is een inham opengelaten, waardoor de lucht vanonder de bolle vloer naar de voergang kan.

 • De mestputten onder de afdeling zijn 1,35 meter diep en onder de centrale gang is de put 1,50 meter diep. De varkenshouder heeft bewust voor dit ‘simpele’ mestsysteem gekozen. “Een rioolsysteem kost extra tijd om te openen en raakt snel verstopt”, aldus Direks.

 • De varkens krijgen drie keer per dag brijvoer verstrekt. Per twee hokken is het mogelijk om met een ventiel de juiste hoeveelheid in de dwarstroggen te voeren.

 • De brijvoerkeuken is aangepast voor het voeren in beide stallen. Twee polyestertanks van ieder 4 kuub werken met een pendelsysteem. Terwijl vanuit de ene tank gevoerd wordt, mengt de andere weer een nieuw mengsel. Door te kiezen voor polyestertanks in plaats van roestvrijstalen tanks bespaarde Direks €4.000.

 • De varkenshouder werkte in de bestaande stal al met brijvoer. Vier silo’s van 50 kuub waren al aanwezig voor natte bijproducten. Twee silo’s van 70 kuub voor droogvoer zijn nieuw geplaatst.

 • In de afdeling hangen drie buizen met een sprinklerinstallatie. De varkenshouder heeft deze niet alleen voor de maatlat duurzame landbouw geïnstalleerd. Met de sprinklers boven het hok, aangestuurd door de klimaatcomputer, wil hij ook proberen om de biggen op te voeden door de roosters nat te maken zodat ze op de bolle vloer gaan liggen.

 • In de stal is een gasleiding gemonteerd met een aansluiting voor een gas-heater. Deze heeft een capaciteit van 14 kW per uur, genoeg om een afdeling van 1.000 kuub te verwarmen voordat de biggen in de hokken komen.

 • Direks heeft voor gas gekozen omdat het verbruik per kuub drie keer goedkoper is dan elektrisch. “Je komt minder snel in de verleiding om de heater te snel uit te zetten als de afdeling ongeveer warm is.”

 • De chemische luchtwasser moet nog geplaatst worden. Voor de drukkamer zijn tien ventilatoren geplaatst met een elk een capaciteit van 25.000 kuub per uur. De varkenshouder heeft al nagedacht over verdere uitbreiding. Er is voldoende ruimte voor een gecombineerde wasser op dezelfde plaats.

 • De familie Direks-Hendrickx nodigt belangstellenden uit om de nieuwe stal voor bijna 3.000 vleesvarkens te komen bezichtigen, op zaterdag 25 april van 13:00 uur tot 16:00 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer

  luchtwasser moet zeker door de firma
  TECOM uit horst geleverd worden, die zijn met alles te laat behalve de factuur die is er snel.

 • no-profile-image

  mar

  Wat een wantoestanden zijn dit om zulke grote stallen te bouwen.En dieren te misbruiken als fabrieksprodukt.
  Nederland is overvol en overbelast.
  De intensieve veehouderij heeft 50% van de luchtvervuiling op zijn conto staan !!
  En wat een gevolgen voor bv de MRSA-bacterie!!
  Mens denk na.U overziet niet wat een enorme gevolgen dit heeft.
  En dit allemaal om op een schaamteloze manier geld te verdienen.


 • no-profile-image

  Peka

  Mooie stal, waar goed overna gedacht is, met veel aandacht voor het dierenwelzijn.
  Kwekers die brijvoer gewend zijn blijven toch bijvoer voederen heb ik de indruk.
  Op die manier kan men de kostprijs een flink stuk drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.