Varkenshouderij

Foto & video 1751 x bekeken

Nieuwe stal voor 1.600 varkens

Johan Hooijer koos niet voor een luchtwasser maar voor schuine putwanden en een rioleringssysteem. Hij bouwde in eigen beheer en met veel eigen arbeid.

Foto

 • Op de foto staat Johan Hooijer (38) met zijn zoon Arjen (8), die nu al weet dat hij boer gaat worden. Hooijer heeft 350 zeugen in Wekerom (Gld.), waar geen uitbreiding mogelijk is. Samen met familie Van Dijk heeft hij een maatschap en dat geeft hem de mogelijkheid het bedrijf in Otterlo over te nemen en voort te zetten door uitbreiding.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe stal biedt plaats aan 1.600 vleesvarkens en heeft 11 afdelingen, met elk plaats voor 144 dieren. De groenlabelstal maakt gebruik van schuine putwanden en een rioleringssysteem. Voor de stal is een opslag van 600 kuub mest aanwezig en onder de centrale gang nog een opslag van 200 kuub. Dit is ruim voldoende voor een half jaar opslag.

 • In de afdeling zijn 12 hokken van 10 vierkante meter, goed voor 12 dieren per hok. Er is al rekening gehouden met de eis van 1 vierkante meter in de toekomst.

 • De dichte vloer is van prefab beton met een wiebermotief, zodat de dieren niet uitglijden. De betonnen plaat is 2,30 meter breed en 5 meter lang en weegt 3 ton. Een plaat bedekt twee hokken. De vloerverwarmingsbuizen zijn in de fabriek al in het 14 centimeter dikke beton gelegd.

 • De vloerplaten zijn op maat gemaakt. Doordat de platen 3.000 kilo wegen, zijn ze met een kraan gelegd. De platen hebben een helling van 10 centimeter. Tussen de twee platen is er een uitsparing waar de vloerverwarmingsbuizen aan elkaar gekoppeld zijn.

 • Per twee hokken is er een voerbak met een voorraadbak van 80 kilo. Hooijer werkt met CDI-voedering. Per hok kan hij vier verschillende droogvoeders mengen en voeren. Een ketelmenger kan ongeveer 80 kilo per voerbeurt mengen en dan deze hele hoeveelheid in een keer naar een voerbak sturen.

 • Elke voerbak heeft een ventiel op luchtdruk.

 • De ventielen van een afdeling zijn in de centrale gang bevestigd. In de afdeling is de kans op vuil en stof groter en dus ook de kans op storingen.

 • In de stal zijn twee voercircuits. Een voercircuit kan 400 meter aan en deze stal heeft meer dan 500 meter aan voerleiding

 • De luchtinlaat gaat via een 30 centimeter grote opening in de gemetselde buitenmuur. De lucht gaat in de 50 centimeter brede spouw en dan onder de ligruimte van de varkens door. Hier warmt de lucht alvast op voordat deze onder de voergang komt.

 • In de keldermuur tussen de voergang en de ligruimte heeft Hooijer elke twee of drie stenen een betonblok weggelaten. Hiermee heeft hij een ventilatiecapaciteit van 1,45 kubieke meter. Dit is iets meer dan de benodigde 1,3 kuub. De lucht komt opgewarmd onder de ligruimte door de roosters van de voergang in de afdeling naar boven en gaat geleidelijk de hokken in.

 • Via een meetventilator gaat de lucht naar het centrale afzuigkanaal.

 • Het centrale afzuigkanaal is zo ingericht dat er indien nodig een luchtwasser op aangesloten kan worden. Hooijer zegt dat met een luchtwasser de kosten per varkensplaats minimaal €3 hoger zouden uitvallen en is blij dat groen label mogelijk is. Daarnaast hoeft hij geen jaarlijkse kosten te reserveren voor het onderhoud van een luchtwasser.

 • Bij overdruk gaat er een deur in het centrale luchtkanaal open. Een gewicht aan een touw aan de deur zorgt ervoor dat deze bij overdruk eenvoudig open gaat.

 • In de afdeling zijn sprinklers aangebracht. Voor het schoonmaken van de afdeling kan de varkenshouder deze computergestuurd aan en uit laten gaan. Dit is vooral handig omdat hij op 5 kilometer van het bedrijf woont.

 • Het drinkwater en het water voor het schoonmaken komt van een eigen bron.

 • De buitenmuren, de keldermuren en de centrale gang heeft Hooijer met vakantiekrachten zelf gemetseld. In de centrale gang is een waterbord met medicijntoediening aanwezig. De vloerverwarming is een rondpompsysteem waarbij de zware varkens de vloer van de kleine biggen opwarmen.

 • In de centrale gang zijn bij elke afdeling deuren gemaakt van rvs met overgebleven kunststof. De degelijke deuren helpen bij het opleggen en afleveren van de dieren.

  Er is een open avond op vrijdagavond 6 maart van 19.00 tot 22.30 uur aan de Barneveldseweg 6A in Otterlo (Gld.).

Of registreer je om te kunnen reageren.