Varkenshouderij

Foto & video 1262 x bekeken

Grote groepen: 1.006 gram groei

Klaus Bredemeyer bouwde in 2003 een stal met 1.200 plaatsen, verdeeld over vier groepen van 300 vleesvarkens.

Foto

 • Klaus Bredemeyer (45) heeft in Warmsen/Bohnhorst (Nedersaksen, D.) een bedrijf met 2.200 vleesvarkens, 125 hectare akkerbouw voor de verbouw van graan en 50 vleesstieren. Hij heeft 1.200 varkens in groepen van 300 stuks. Ongeveer 1.000 varkens liggen in bestaande stallen met kleine groepen.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • De stal met grote groepen is gebouwd in 2003. Het is een zogeheten turnkey-stal, of zoals het in Duitsland genoemd wordt: ‘schlüsselfertig’.

 • Bredemeyer koopt van één Deense vermeerderaar uit één werpweek 1.300 biggen en legt daarmee in één keer de stal vol. De biggen zijn uit de kruising Duroc-eindbeer maal F1-zeug uit Deens landvarken en Large White. De biggen hebben een hoge gezondheidsstatus.

 • Na ongeveer 25 dagen worden de 100 zwaarste varkens geselecteerd. Deze gaan naar de meststal met kleine groepen.

 • Zoals in Duitse stallen toegestaan, bestaat de vloer uit volledig rooster. Hokbevuiling bestaat dus niet. Omdat alle mest direct in de put komt, resulteert dit in een goed klimaat.

 • In elke groep staat een Optisort-station. Een camera boven het station scant de omtrek van het varken en bepaalt aan de hand daarvan het gewicht.

 • Op het beeldscherm is een varken te zien dat in het station staat. Als de omtrek is bepaald, stuurt het station het varken naar een van de twee voerruimtes. De Optisort kan ook het gewicht van de verschillende vleesdelen van het varken berekenen.

 • In twee voerruimtes staan respectievelijk vier en vijf groeps-feeders met elk vier vreetplaatsen en twee drinknippels. Zo is er dus een vreetplek per ruim acht varkens.

 • Links van de Optisort is de leefruimte. De varkens hebben om totaal 0,75 vierkante meter leefoppervlak per dier ter beschikking. Rechts zijn de twee voerruimtes te zien.

 • De breedte van de voerruimte moet 4,5 meter breed zijn. De varkens moeten tegelijk kunnen vreten en elkaar kunnen passeren. De voerruimte moet ook niet te groot zijn om te voorkomen dat de varkens er gaan liggen.

 • De controle op gezondheid doet Bredemeyer een keer per dag. Hij loopt de hele afdeling door en jaagt indien nodig alle dieren op. Controle van de dieren langs de wanden is het belangrijkst. Daar zonderen zieke dieren zich meestal af.

 • De verse lucht komt rechtstreeks van buiten en wordt via een klep de stal ingestuurd. Rechtsboven is het afzuigkanaal zichtbaar. Links hangt een heater om de afdeling droog te stoken na het reinigen en om na het opleggen van de biggen de ruimte op temperatuur te houden.

 • Een van de voerruimtes doet dienst als afleverruimte. Een etmaal voor het afleveren begint de Optisort met het uitzoeken van de varkens. Indien nodig, is de voerruimte met een verplaatsbaar schot groter te maken. Het afleveren van 200 varkens duurt een uur.

 • Dat het houden van grote groepen vleesvarkens goed mogelijk is, bewijzen de technische resultaten. Groei per dier per dag: 1.006 gram (30-120 kilo), voederconversie: 2,81, uitval: 1,3 procent en 0,962 AutoFOM indexpunten per kilo.

 • De laatste 100 varkens uit de stal gaan naar de oude stallen met kleine groepen. Na iedere 100 dagen legt Bredemeyer weer 1.300 biggen op. Zo haalt hij een hoge omzetsnelheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.