Varkenshouderij

Foto & video 2195 x bekeken 4 reacties

Rescue Deck speent meer biggen

Tijdens een vakantie in Canada kwam Jan Brouwer in Klarenbeek (Gld.) in aanraking met de Rescue Decks. Nu werkt hij met 12 decks en kan niet meer zonder.

Foto

 • Jan Brouwer heeft in Klarenbeek (Gld.) een zeugenbedrijf met 425 zeugen. In elk van de zes kraamafdelingen zijn twee Rescue Decks geplaatst om overtollige en zwakke biggen te redden.  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • In een deck zitten twee melkbakjes en een waterbakje. De biggen hebben altijd toegang tot melk en water. Brouwer heeft de decks in de kraamstal geplaatst, zodat hij gebruik maakt van de warmte in de stal. Ook het geluid van de zogende zeugen werkt positief op de opname van melk in de decks.

 • In elke kraamafdeling is plaats voor 20 zeugen, per 10 zeugen is er een Rescue Deck aanwezig. De kraamstal, nu drie jaar oud, is voorzien van een beweegbare biggenvloer. Als de zeug opstaat, zakt de kunststof biggenvloer naar beneden.

 • De zeugen hebben nu een gemiddelde productie van 13,7 levendgeboren biggen. De productie van de huidige gelten ligt al op 14,1 levend geboren. Brouwer noteert alles op de zeugenkaart. Om de technische resultaten zuiver te houden, wijst Brouwer de biggen die in de Rescue Decks overleven, toe aan een zeug die het bedrijf verlaat.

 • De zeugenhouder werkt met een weeksysteem. De toom biggen die op dinsdag al geboren is, gaat naar het Rescue Deck op dag twee of drie. Biggen van verschillende andere zeugen gaan dan naar deze ‘pleegzeug’ nadat deze biest hebben gehad.

 • Op dag vier selecteert Brouwer de zwakke biggen om het tweede deck te vullen. Het mogen wel magere biggen zijn, maar geen zieke.

 • In een Rescue Deck kunnen 12 biggen. Deze biggen blijven in het Deck tot ze op 25 dagen naar de speenafdeling gaan. Terugleggen naar de zeug verstoort de darmflora van de biggen en is geen goede optie.

 • Provimi brengt de Rescue Decks op de markt en heeft de rechten van het nippelsysteem gekocht. De biggen kunnen zelf door de nippel te bewegen nieuwe melk in het bakje laten lopen. Doordat het systeem met een vlotter werkt, zal het bakje niet overstromen.

 • Het aanmaken van de biggenmelk gaat handmatig. Brouwer werkt met Rescue Milk en daar heeft hij 1,5 kg poeder op 10 liter water voor nodig.

 • Het mixen gaat nu nog handmatig met een betonmixer. Met water van 60 graden is de melk zo gemixt. De melk is in de decks afgekoeld naar 25 tot 30 graden.

 • Op dag vier krijgen de biggen alvast vast voedsel in de vorm van Promote AP. De kosten van de Rescue Milk en Promote AP en Porcipart AP tot 24 dagen leeftijd zijn volgens Provimi €8,80 per big. De kosten van afschrijving, onderhoud en rente voor een startset van vier decks is berekend op €1,67 per big.

 • De technische resultaten zijn op het bedrijf van Brouwer het laatste jaar verbeterd met drie procent minder uitval. Afhankelijk van de ondernemer, het aantal zeugen en de biggenprijs is de terugverdientijd van een Rescue Deck volgens Provimi 1 tot 2 jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  heel mooi in de film is;
  er wordt wel 5 keer gevraagt wat het kost per big en aanschaf. en provimie weet heel goed er omheen te lullen. echt goed gedaan.

 • no-profile-image

  Truus

  Verwijderd wegens niet terzake doende (RB).

 • no-profile-image

  achterhoek

 • no-profile-image

  Marcel Scheffer

  geachte heer/mevrouw,

  Ik was het bericht van Rescue Deck speent meer biggen aan het lezen en toen kwam ik het filmpje tegen.

  Ik moet een presentatie maken over de voortplanting en mij lijkt dit een geschikt filmpje om aan mijn presentatie toe te voegen. Maar ik kan het filmpje helaas niet kopieren.

  Is er een mogelijkheid dat ik toch dat filmpje kan bemachtigen.

  met vriendelijk groet,

  Marcel Scheffer

Of registreer je om te kunnen reageren.