Varkenshouderij

Foto & video 719 x bekeken

Hygiëne en arbeidsgemak op beurs

De beurs voor intensieve landbouw in Hardenberg is vooral een gezellige relatiebeurs. Toch zijn er een aantal nieuwtjes te vinden op efficiëntie- en hygiënegebied.

Foto

 • AHC-Cawi komt met een nieuw voersysteem in de kraamstal en in de dragendezeugenstal met de naam Technofeed. Het voeren in de kraamstal kan efficiënter. Het voer komt automatisch in meerdere porties per dag vrij, zodat de zeug meer voer vreet. In de voerdosator zit een vijzel die het voer langzaam in de voerbak van de zeug draait. Het aantal voerbeurten en de hoeveelheden zijn instelbaar. Het systeem is op te bouwen op een bestaande voerlijn.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Judith Waninge

 • Schippers komt op de beurs in Hardenberg met een nieuwe innovatie. De Pig Basket is een tijdelijke opvang voor pasgeboren biggen. Met een tijdslot kunnen de biggen die het eerst geboren zijn en genoeg biest hebben gedronken, tijdelijk worden opgesloten. De mand hangt op 10 centimeter hoogte. Op het moment dat de deur open gaat, kunnen de biggen zelf weer naar de zeug lopen om te drinken. Kosten per basket: €350.

 • Beursbezoekers hebben veel aandacht voor adviesbedrijven die meer kunnen vertellen over de welzijns- en milieueisen. Ondanks dat de meeste ondernemers gokken op uitstel tot 2015, komt het moment van aanpassingen toch dichterbij.

 • Een luchtwasser op de bestaande stallen plaatsen is een van de oplossingen om aan de eisen van 2013 te voldoen. Geissler toonde op de beurs de nieuwste wasser van Uniqfill, waarvan het bedrijf nu hoofddealer is.

 • Een biggenbungalow voor 45 biggen met uitloop is zonder bouwvergunning te plaatsen. De bungalow heeft vloerverwarming en een ventilatiecomputer voor een goed klimaat. Door de gladde zijkanten is de ruimte makkelijk en hygiënisch schoon te maken. Deze bungalow is te verkrijgen voor €5.250, compleet met uitloopruimte en klimaatcomputer, bij Visscher Mechanisatie in Balkbrug.

 • Intervet Schering-Plough biedt via de dierenarts een digitaal programma aan, genaamd Respig, om luchtwegproblemen op varkensbedrijven te onderkennen en aan te pakken. De dierenarts brengt samen met de varkenshouder gegevens over huisvesting, status ademhalingsproblemen en slachtgegevens in beeld. Samen met een uitgebreid bloedonderzoek op de ziektes PRRS, Circo, Influenza, ziekte van Glässer, APP en Mycoplasma krijgt de varkenshouder een beeld waar de verbeterpunten liggen op zijn bedrijf, mét de financiële consequenties.

 • Naar aanleiding van de themaochtend over minder antibioticagebruik verrichten de gezamenlijke varkensdierenartsen van Harbrinkhoek en Den Ham een onderzoek onder de beursbezoekers. Een tussentijdse uitslag geeft als resultaat dat de varkenshouder zichzelf het meest verantwoordelijk voelt om minder antibiotica te gebruiken.

 • Veel voerleveranciers ontvangen hun klanten op de beurs, zo ook Agrifirm. Er wordt nog volop nagepraat over de themaochtend over minder antibioticagebruik.

 • Op de beurs zijn opvallend veel Duitse bezoekers. Ook een aantal Duitse bedrijven nemen deel aan de beurs.

 • De charme van de beurs is naast de gemoedelijke sfeer ook het eten en drinken dat in elke hal volop wordt aangeboden.

 • Het eten smaakt goed.

 • Ondanks dat er twee intensieve beurzen zo vlak na elkaar worden gehouden, is het een drukte van belang in Hardenberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.