Varkenshouderij

Foto & video 1303 x bekeken

Eigenhandig nieuwe stal gebouwd

Mattieu Spruit in Oudewater (U.) heeft samen met vrienden en familie een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd.

Foto

 • Mattieu en Tamara samen met de kinderen Danique en Jaysen voor de nieuwe varkensstal met 1.152 plaatsen. Daarnaast telt het bedrijf 70 stuks melkvee en 47 hectare grond, waarvan 39 in eigendom. Er is er een kaasmakerij op het bedrijf, waar in de zomer zes keer per week kaas wordt gemaakt.

  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Guus ten Hove

 • De buitenkant van de stal bestaat uit grijze prefab panelen. Daardoor sluit de stal goed aan bij de overige bedrijfsgebouwen, die in dezelfde stijl zijn gebouwd. De stal bestaat uit zes afdelingen met elk 192 plaatsen.

 • Hier één van de oude varkensstallen. Omdat de varkenstak in de loop der jaren voor een welkome aanvulling heeft gezorgd op het bedrijfsinkomen, is besloten een nieuwe stal te bouwen. Bovendien voldoet de familie zo aan de nieuwe wetgeving. Op de valreep konden de jonge ondernemers nog gebruik maken van de jongerenregeling van LNV.

 • Bijzonder aan de stal is dat deze bijna volledig door de familie zelf is gebouwd. Daardoor is er flink bespaard op de bouwkosten. Per plaats betaalde Spruit €347, inclusief heikosten van €40 per plek. Vanwege het veenweidegebied was het noodzakelijk om 480 heipalen de grond in te slaan.

 • De stal is groenlabel-waardig en voldoet aan de eisen van de vamil-regeling door gebruik te maken van schuine putwanden met een rioolsysteem, veel licht, per zes dieren een vreetplaats en een vernevelinstallatie.

 • Tijdens een rondje door de nieuwe stal is het opvallend hoeveel daglicht er in de afdelingen is. Dat komt doordat Spruit over de gehele lengte van stal een lichtstraat heeft gemaakt. Daarbij koos hij niet - zoals gebruikelijk - voor kunststof, maar voor dubbel glas. Dat kostte maar €1.800; kunststof zou dubbel zo duur zijn.

 • Elke afdeling bestaat uit 16 hokken voor 12 dieren. Door de tl-balken dicht bij dieren te hangen is het rendement van de verlichting maximaal. Vanwege het vele daglicht in de stal is bijverlichting overdag niet nodig.

 • Om het glas in de prefab-wanden van de centrale gang te bevestigen, gebruikte de varkenshouder plastic strips. Dat is veel voordeliger dan kozijnen van hout of plastic.

 • Via voergangventilatie gaat frisse lucht naar de varkens.

 • De lucht wordt rechtstreeks via de kleppen rechts binnengehaald, of via het gat in het plafond. De lucht die uit het gat komt wordt aan de andere kant van de stal binnengehaald. Vervolgens gaat de lucht tussen het dak en de isolatiepanelen over de afdelingen, naar de andere kant van de stal. Daardoor wordt de lucht in de winter 5 tot 8 graden opgewarmd, aldus voerleverancier de Samenwerking.

 • Om te voorkomen dat de binnenkomende lucht in de eerste hokken valt, heeft Spruit daar extra stukken plastic gemonteerd.

 • In elke afdeling zit een kraan om de dieren desgewenst wei te voeren. Deze wei is afkomstig uit de eigen kaasmakerij.

 • In de zomerperiode voert Mattieu de varkens zes dagen per week wei. Dat is namelijk het aantal keren dat zijn ouders kaas maken. Per productiedag komt er 1.500 liter van het zoetzure goedje in een opslagtank. Vanuit deze tank wordt de wei ‘s nachts naar de stal gepompt. De volgende ochtend hebben de varkens de 1.500 liter opgedronken.

 • De betonmolen staat nog naast de stal. In deze molen hebben Mattieu en zijn familie bijna al het beton zelf gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.