Varkenshouderij

Foto & video 1605 x bekeken 1 reactie

Brit houdt 850 zeugen buiten

Op 45 hectare grond houdt de Brit Chris Fogden 850 zeugen in de buitenlucht. De biggen verkoopt hij als speenbig. Na depop-repop verbeterden de technische resultaten enorm.

Foto

 • Chris Fogden (44) is een Britse outdoorboer. Hij houdt alle zeugen met biggen buiten. Hij huurt daarvoor 45 hectare grond en werkt met twee man personeel.

 • De guste en drachtige zeugen lopen in een cirkelvormig veld dat verdeeld is in taartpunten. Een elektrische afrastering houdt de zeugen in de juiste wei. In beginsel is buiten zeugen houden niet anders dan ze binnen houden, aldus Fogden. Op details wijkt het wel af. Het is bijvoorbeeld moeilijker om de dieren in conditie te houden.

 • Bij de zeugen (Landras x Duroc) loopt de 337-beer van fokkerijorganisatie PIC. Kunstmatige inseminatie maakte dit voorjaar plaats voor natuurlijke dekking. Op veel outdoorbedrijven heeft de zeug Duroc-bloed. Dat geeft zeugen die tegen een stootje kunnen.

 • De zeugen lopen in dynamische groepen. Een goede afrastering en lichte grond zijn een absolute voorwaarde om buiten zeugen te houden.

 • Er is voldoende ruimte voor alle zeugen om binnen te liggen. De bodem in de hut is altijd met stro bedekt. De hut beschermt voornamelijk tegen regen en andere slechte weertypes. De wanden zijn niet geïsoleerd.

 • Iemand die buiten varkens houdt, blijft fit. Voor behandeling of selectie moeten de zeugen telkens naar het behandelcentrum worden gedreven. De lengte van een wei-taartpunt is zomaar 150 meter.

 • Het behandelcentrum zit in het hart van een taartvormig perceel. Er is een deur naar iedere 'taartpunt' waar de zeugen lopen. In het midden is ruimte om zeugen vaccineren, scannen, selecteren, enzovoorts.

 • Na een behandeling gaan de zeugen weer terug in hun wei. Een week voor het werpen krijgen de zeugen een eigen veldje met hut op een ander perceel.

 • De boer brengt de zeugen met trekker en veewagen naar het perceel om te werpen. Op dezelfde wijze komen de dieren ook weer terug in de groep.

 • De juist hoeveelheid stro in de hut is belangrijk voor zeugen met biggen. Ligt er weinig stro in de hut, dan gaat de zeug graven. Te veel stro maakt het voor pasgeboren biggen moeilijk om bij de uier te komen. Het strogebruik bij Fogden zit rond de 300 ton per jaar.

 • Na het spenen wordt de hut met voorlader van de trekker verplaatst. Onder het stro dat daarna achterblijft, gaat de lucifer.

 • Zeugen met biggen liggen in een geïsoleerde hut. Dat is comfortabel voor de biggen en het voorkomt dat bij warm weer de zeug niet naar binnen wil om de biggen te laten zogen.

  Het is de bedoeling dat de biggen zo lang mogelijk binnen blijven. Daarom staat een afzetting voor de hut. De materiaalkosten (hut, waterbak, afrastering, etc.) bedragen, afhankelijk van de koers van het Britse pond, circa €450 per zeug.

 • De waterbak wordt automatisch vol gehouden. Langdurige vorstperioden zijn tamelijk zeldzaam in Engeland. Fogden weet zich te herinneren dat hij eenmaal 23 dagen achtereen de zeugen handmatig water moest geven.

 • Fogden verkoopt de biggen als speenbig aan Easey Pigs. Dat is een integratie die wekelijks 10.000 varkens laat slachten. Welzijn staat voorop in dit concept. Misschien verrassend: de staarten van de biggen gaan er zo snel mogelijk na de geboorte af.

 • Fogden verving zijn zeugenstapel volledig. Hij paste depop-repop toe. De nieuwe zeugen zijn PRRS- en Mycoplasma-vrij met enten. De speenleeftijd is 25 dagen. Gemiddeld speent Fogden 26,15 biggen per zeug per jaar. De uitval tot spenen bedraagt 11,7 procent. Het aantal levendgeboren biggen per worp zit op 12,2.

 • Voeren vindt eenmaal daags plaats. De trekker met voerwagen rijdt om het taartvormige veld en strooit het voer tussen de zeugen op de grond. Bij lage temperaturen stijgt de voerbehoefte een halve kilo per zeug per dag. Volgens de begroting mogen de zeugen jaarlijks 1.350 kilo mengvoer vreten. Fogden schat dat 10 procent van het voer overstuur gaat.

 • De zeugen met biggen krijgen hun portie voer op een stapeltje op de grond. De zeugen bewegen veel en moeten zichzelf jaarrond warm houden. Dat kost energie. Er loopt daarom ook geen zeug tussen het koppel die aan de vette kant is.

 • De brokken zijn extra groot geperst. De zeugen kunnen de grote brokken eenvoudig vinden in het land, zodat voerverlies beperkt blijft.

 • De chauffeur stelt in de cabine de voergift in, afhankelijk van het aantal zeugen per wei en hun conditie.

 • Voor het vrijwillige concept van outdoorboeren beuren boeren een toeslag per afgeleverd varken. Als een bedrijf goed draait, is de toeslag toereikend. Draait een bedrijf even matig of de voeropname is tijdelijk hoog, kost het geld.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Joep

  Lees ik dit goed?
  850 zeugen op 45 hectare!
  Deze boer heeft dus een gigantisch mestoverschot immers mest kan hij op deze manier niet afvoeren.
  Hoezo EU regels !
  Dit zou op basis van concurentie vervalsing en milieuoogpunt niet mogen!

Of registreer je om te kunnen reageren.