Varkenshouderij

Foto & video 812 x bekeken

Aantrekkelijke beurs met veel bezoekers

In de Brabanthallen in Den Bosch is de Landbouwvakbeurs gehouden. De nadruk lag vooral op de varkenshouderij.

Foto

 • Op de Landbouwvakbeurs in Den Bosch was een grote stand ingericht door Cehave-Landbouwbelang. De belangstelling was groot, mede door de voorgenomen fusie met Agrifirm.

  Tekst: Guus ten Hove en Martin ten Hooven, foto’s: Hans Prinsen

 • Op de beurs was veel aandacht voor mestverwerking. Op een speciaal ‘mestverwerkingsplein’ toonden verschillende bedrijven de nieuwste technieken. Ook waren Wageningen UR en DLV vertegenwoordigd. Zij gingen in op de noodzaak en haalbaarheid van mestverwerking.

 • De Date gate van de firma Vereijken-Hooijer trok veel belangstelling. Het is een geautomatiseerd systeem om meerdere beren tegelijk voor de gespeende zeugen te laten om de berigheid te stimuleren.

 • De nieuwe particuliere ki-organisatie Fokkerij Centrum Nederland B.V. presenteerde zich. FCN richt zich hoofdzakelijk op de productie van sperma van de Deense Duroc en Duitse en Belgische Piétrain. Ook komen er beren voor de fokkerij van het Deense Landvarken en de Deense Large White.

 • Schippers Bladel toonde een automatisch oornummersysteem voor het inbrengen van I & R-blikken bij biggen. De prijs van het apparaat is nog onbekend.

 • ForFarmers heeft voor de gebruikers van het managementprogramma Agroscoop een slachtanalyse-module ontwikkeld. Het programma combineert slachtgegevens met technische resultaten.

 • VarkensNET liet vier tekeningen zien van kraamhokken voor de toekomst. VarkensNET is een samenwerking van varkenshouders, onderzoek en bedrijfsleven om nieuwe ideeën voor het kraamhok van de toekomst te genereren.

 • Een nieuw ontwikkeld coupeerapparaat van Schippers, genaamd Smart coupeerder. Het apparaat heeft vier standen waardoor het brandijzer meer of minder heet wordt. Het zorgt voor snel afbranden van de staart, maar ook goed dichtschroeien van het wondje. Prijs €275, exclusief mesje (€19,95).

 • Op de beurs werden meerdere apparaten getoond om naaldloos te injecteren. Dierenartsenpraktijk Lintjeshof toonde de Acushot. De prijs is €3.900. De Acushot is ook te leasen tegen een prijs van €159 per maand.

 • Fancom heeft een selectiestation genaamd Bioselect in zijn programma. Het is bedoeld voor grote groepen vleesvarkens. Het station weegt de varkens en kan sturen naar twee groepen met verschillend voer. Tevens kan het apparaat de varkens sorteren voor het afleveren. Prijs: €8.500.

 • De firma Coppens constructie en stalinrichtingen toonde Feedlink bij haar eigen voerstation. De software van de Nedap Velos aansturing van het voerstation wordt automatisch gekoppeld aan de ingevoerde gegevens van de managementprogramma’s Pigmanager en FARM.

 • Groba heeft de Grofit-voerbak met sensorgestuurde voedering met vloeibare bijproducten als wei en nippelmix. De sensor bepaalt of de varkens een nieuwe portie vloeibaar product in de bak krijgen. Prijs: €335.

 • Weda introduceert een karretje waarmee brij kan worden gevoerd aan de biggen in het kraamhok. Na het aanmaken van de brij op een centraal punt kan de brij met het wagentje eenvoudig worden uitgedoseerd met een bijbehorende lans. Het wagentje met roerwerk kost €1.900.

 • Om eenvoudig medicijnen toe te voegen aan het droogvoer ontwikkelde Weda deze dosator. Via een kleine vijzel voegt het apparaat een kleine hoeveelheid medicijnen toe aan het droogvoer. Deze medicijnen dienen eerst gemengd te worden met een bepaalde grondstof zoals maismeel. Op die manier komt het gemedicineerde voer mooi verdeeld en evenwichtig bij de dieren. De dosator met een inhoud van 130 liter kost €1.950.

  Bekijk ook de video

Of registreer je om te kunnen reageren.