Varkenshouderij

Foto & video 1696 x bekeken 4 reacties

Op naar 30 biggen met nieuwe stal

Uitbreiding naar 400 zeugen vergde een nieuwe opzet voor Arnold en Paulien Maalderink-Helmholt. De nieuwe kraamstal heeft vijf afdelingen met ruimte voor 90 zeugen.

Foto

 • Arnold (42) en Paulien (40) Maalderink-Helmholt in Zelhem (Gld.) breiden uit van 330 naar 400 zeugen. Ze bouwden een nieuwe kraamstal met oog voor welzijn en met nadruk op functionaliteit in gebruik. De oude kraamstal gaat dienen als quarantaine- en biggenstal. De zeugenhouders draaien nu 28 verkochte biggen per zeug per jaar, met deze nieuwe stal is hun streven om boven de 30 verkochte biggen te komen.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • De kraamstal telt vijf afdelingen met 18 hokken. De zeugenhouders hebben gekozen voor een zeugenbox naar Amerikaans model. De stal voldoet aan de maatlat duurzame veehouderij (MIA/Vamil) door de dichte schouderplaat onder de zeug en een vloeroppervlak van 4,5 vierkante meter in de 1,9 meter brede hokken.

 • De achterkant van de box staat op de driekantrooster geklemd. Bovenop de box is een hendel geplaatst die de box bij elkaar houdt. Bij het spenen kan de hendel los en de box kan helemaal open, zodat de zeug eenvoudig het hok kan verlaten.

 • De standpaal is verder naar achteren geplaatst. Hierdoor heeft de zeug meer ruimte voor de achterbenen, waardoor minder biggen uitvallen door beklemming.

 • Met een speciale pen is een gedeelte van de driekantrooster te openen. De zeugenmest wegscheppen met een kruiwagen is op deze manier verleden tijd.

 • In het kraamhok is een biggenvoerbak met voorraadbak van roestvrij staal in de hokafscheiding gemonteerd. De biggen moeten aan het rad ‘wroeten’ om korrels te krijgen en er is altijd vers water voorhanden.

 • De biggen krijgen een biggenlamp van 5 of 9 Watt, niet voor de warmte maar om de biggen te lokken naar het biggennest met vloerverwarming (met waterslangen).

 • Niet alles is geautomatiseerd. De vloerverwarming gaat aan door een stekker in het stopcontact te steken. De temperatuur is in te stellen door middel van een radiatorknop.

 • In de kraamhokken zijn sprinklers gemonteerd. Deze zijn volgens de zeugenhouders ook prima geschikt om de stal in te weken voor het schoonspuiten.

 • In de kraamstal is een dubbele voerleiding gemonteerd met een dosator per hok. Handmatig kunnen de varkenshouders een van de voersoorten selecteren.

 • Tegenover elke afdeling, in de centrale gang is een buitendeur gemaakt. De biggen hoeven bij het spenen niet door de centrale gang te lopen en maken minder vies. Met een biggenwagen vervoert Maalderink de biggen naar de gespeende biggen stal. De dierstromen zijn goed gescheiden doordat de biggen en zeugen in verschillende stallen zitten.

 • Bij de bouw is eerst de keldervloer gestort en daarna zijn de spanten op de keldervloer geplaatst. Nadat het dak met golfplaten is gelegd, zijn de luchtkelders gemetseld. De stal is aan de zijkant met sandwichplaten bedekt. Aan de zijkant van de stal heeft elke afdeling een luchtinlaat onder de voergang door.

 • De lucht gaat onder de voergang door en gaat via een opening voorin de afdeling onder de mestpannen door.

 • De frisse lucht gaat door de mestpan via een buis naar boven. Een bak zorgt ervoor dat de luchtstroom richting zeug gaat en niet naar het biggennest.

 • De mestpan is van polyester en zelfdragend. Hij rust op de keldermuren. Doordat de lucht via een buis naar boven gaat, door de mestpan heen, hoeft er geen stellage onder de mestpan. De kunststofbak die op de buis gemonteerd is, heeft een uitsparing zodat de luchtstroom bij de zeug terecht komt. Dit komt het welzijn van de zeug én de biggen ten goede.

 • De stal heeft centrale luchtafzuiging in de nok van de stal. Het kanaal is afgedicht met een laag purschuim. De kokers van de ventilatoren zijn hoger gemonteerd, zodat het in de afdeling een strak geheel is.

 • De biologische luchtwasser van Devrie in Vriezenveen zorgt ervoor dat de lucht voor 85 procent ammoniakvrij en voor 70 procent geurvrij naar buiten gaat. Het afvalwater van de luchtwasser gaat naar de kelder onder de centrale gang. Hier vindt ook de denitrificatie plaats.

 • Naast de kraamstal is er buiten een gang gemetseld zodat de zeugen zelf van de dragende zeugenstal naar de kraamstal kunnen lopen.

  De open dag is op vrijdag 30 januari tussen 13.00 en 17.00 uur aan de Akkerweg 3a in Zelhem.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjanne Hoogeweij

  Ziet er erg mooi uit! Vrijdag komen we life kijken. groetjes, Arjanne

 • no-profile-image

  Dineke de Roo

  Ook voor niet-kenners een interessant gebeuren. Mijn felicitaties en bewondering voor jullie vele talenten.Ik kom graag vrijdag kijken.
  Groetjes, Dineke

 • no-profile-image

  Crista

  Lieve Arnold en Paulien en kids, heel veel plezier vrijdag en geniet van de opening.
  Helaas kunnen wij er niet bij zijn.
  We zullen vrijdag aan jullie denken, en het ziet er op foto super uit.
  Dikke kus Crista

 • no-profile-image

  Jessica

  Lieve, Arnold en Paulien + kinderen:

  Ik wens jullie heel veel succes met de nieuwe kraamstal! En het was vrijdag een geweldige dag en het is een mooi geheel geworden. Kortom, heel veel geluk en plezier etc met de stal en natuurlijk voor jullie samen!!!

  Liefs en tot snel,
  Jessica

Of registreer je om te kunnen reageren.