Varkenshouderij

Foto & video 3009 x bekeken 2 reacties

Het juiste inseminatiemoment

Drie jaar geleden is Gert Altena begonnen met het stip-en-streepsysteem om het juiste inseminatiemoment te vinden. Dit blijft hij consequent volhouden en de resultaten zijn weer verbeterd.

Foto

 • Gert Altena (rechts) houdt in Hoogenweg (Ov.) 300 Topigs 20-zeugen. Die insemineert hij met Duitse Piétrain. De biggen gaan naar Duitsland. Samen met Gert Winter (links) van preferent KI spreekt Altena de resultaten van de dekgegevens door. Zie hier een voorbeeld waar een aantal zeugen gevolgd zijn.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • Het inseminatiemoment heeft invloed op het aantal geboren biggen. Vlak voor de ovulatie is het ideale inseminatiemoment. Zie hier de hele grafiek.

 • Om het juiste inseminatiemoment te vinden, werkt het stip-en-streepsysteem met drie kleuren: groen, rood en blauw. Altena werkt met Jumbo Marker stiften die langer meegaan dan spuitbussen. De controle op berigheid en inseminaties gebeurt door de varkenshouder zelf, twee keer per dag: om half negen ’s morgens en om vijf uur ’s middags.

 • De vermeerderaar speent de zeugen sinds een halfjaar op drie weken in plaats van vier weken. Een goede reden om te kijken of dat invloed heeft op het inseminatiemoment. De eerste stap in de ochtendcontrole is de controle zonder beer. Staan de zeugen voor de man, dan krijgen deze een blauwe stip.

 • Daarna laat de varkenshouder de zoekbeer los voor de zeugen. De zeugen die ’s ochtends een sta-reflex hebben voor de beer, krijgen een groene stip. De zoekbeer is een Piétrain die Altena aankoopt. Als het nodig is om in het weekend te insemineren, krijgt de zoekbeer de kans om te dekken.

 • De zeugen die de vorige avond een blauwe stip hebben gekregen insemineert Altena met de stress positieve Top Genetic Pietrain. Zeugen die dus twee keer een blauwe stip krijgen, hebben het optimale inseminatiemoment bereikt. De overinseminatie is op het volgende moment dat ze weer 2 blauwe stippen hebben.

 • Insemineren doet Altena zelf, dit vindt hij te belangrijk om uit te besteden. Met het stip-en-streepsysteem kan hij gemakkelijk het dekmoment bepalen, maar het blijft een hulpmiddel. Kijken naar de zeug en de kleur en slijmerigheid van de kling blijft belangrijk.

 • De varkenshouder insemineert met een foampipet zonder gel. Hierdoor blijft de pipet langer in de zeug. De zeug moet de pipet er zelf uit werken, dit om zeker te zijn van een goede opname.

 • Het sachet hangt opgerold aan een touw boven de zeug, zodat de pipet in de zeug blijft als deze gaat liggen. De sticker op het sachet geeft het beernummer en de lijn aan. Ook de houdbaarheid staat op het etiket.

 • De dekkingen schrijft Altena op in het boekje zodat hij deze kan verwerken in het managementprogramma. De stippen en strepen per zeug noteert hij op een ander formulier zodat hij altijd kan terugkijken wat er met een zeug gebeurd is.

 • Een einde van de berigheid geeft de zeugenhouder ’s morgens aan met een groene streep. ’s Avonds zal dit een rode streep zijn. Hiermee kan hij bepalen of de zeug op het juiste moment geïnsemineerd is. Bij opfokzeugjes is het advies om te insemineren bij de eerste berigheid als ze staan voor de man. Vanaf de zesde speendag is het advies de zeug meteen te insemineren bij een sta-reflex voor de man.

 • Met een kruis, rood voor ’s avonds en groen voor ’s ochtends, geeft de vermeerderaar het einde van de sta-reflex voor de man aan. Gert Winter geeft aan dat na het einde van de sta-reflex voor de man niet meer geïnsemineerd mag worden omdat dit witvuilers en andere vruchtbaarheidsproblemen oplevert. Klik hier voor de hele uitleg van het stip- en streepsysteem.

 • Het extra werk - ongeveer 3 uur in de week- in de dekstal levert Altena over het afgelopen jaar 15,3 totaal geboren biggen op. Hiervan speende hij er 31,7 per zeug per jaar. In het laatste halfjaar van 2008, waarin hij op drie weken is gaan spenen, zijn er zelfs 32,2 biggen per zeug per jaar gespeend. Door de aandacht in de dekstal met het stip-en-streepsysteem is het afbigpercentage van 91 procent niet gedaald. De Piétrain biggen doen het goed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  geweldige prestatie!!!!!!

 • no-profile-image

  natuurvriendin

  Zijn er voor deze dieren geen andere mogelijkheden meer, ik denk het wel. Weet wel zeker! Laat ze lekker bij de Beer in de wei. Beter voor de natuur en economie en leuk om naar te kijken..

Of registreer je om te kunnen reageren.