Varkenshouderij

Foto & video 1758 x bekeken 4 reacties

Varkens laden voor Polen

Wekelijks vertrekken via exportverzamelplaats Tijs in Haarle (Ov.) tussen 1.500 en 2.000 varkens naar Oost-Europa. Ruwweg 70 procent daarvan gaat naar Polen, de rest reist naar Hongarije.

Foto

 • De chauffeurs strooien de driedekswagen in met zaagsel. Het is een lichtgewicht trailer. Samen met de truck weegt de combinatie 17 ton. Met deze oplegger wordt ongeveer 23 ton varkens geladen, dat zijn 200 à 210 dieren. Het treingewicht zit dan op 40 ton. Dat is het maximum in veel Europese landen. De Oost-Europeanen halen 80 procent van de varkens zelf, zij kunnen dat 30 procent goedkoper dan een Nederlander. Afhankelijk van het losadres kost een transport naar Hongarije zo’n €2.500.

  foto's: Bureau Fotografie Uijlenbroek , tekst: Kees van Dooren

 • Omdat op de heenreis vaak kalveren of andere runderen worden vervoerd, moet de chauffeur de indeling van de oplegger aanpassen.

 • De truck staat voor de laadbrug. Binnen een half uur zitten 210 varkens op de wagen. Een dierenarts van de Rijksdienst voor Vee en Vlees (RVV) bekijkt de geselecteerde varkens al ruim voor het laden.

 • Selecteren van de dieren gebeurt bij Tijs zelf in Haarle. De Polen kunnen goed uit de voeten met varkens van gemiddelde kwaliteit. Varkens die naar Polen gaan, wegen levend gemiddeld 110 kilo. Hongaren hebben liever wat zwaardere varkens van gemiddeld 120 kilo.

 • Zodra het eerste dek volzit, wordt dit ‘weggehangen’. Het volledige laaddek wordt hydraulisch op hoogte gebracht en vastgezet. Eerst worden de bovenste dekken geladen en als laatste de vaste vloer onder in de oplegger.

 • De laatste handeling is het ondertekenen van het routeschema. De chauffeur verklaart dat hij zich houdt aan de Europese transportregels. Nadat de varkens zijn gelost en de Poolse ambtenaar heeft vastgesteld dat het transport conform de regels verliep, tekent hij ook. Daarna gaat het certificaat retour naar de Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jules

  ge stoat er schon op vlemm. op dieje letste foto !! nou nog hongaars leren patriek. visontlatasra.

 • no-profile-image

  sonja

  is dieje knappe vent nog vrgzll ??

 • no-profile-image

  Piet

  Sonja.....Dan heb je mij nog niet gezien..

 • no-profile-image

  boer mieras

  die smerige polen werken natuurlijk voor 2 euro per uur dan kan je wel goedkoper rijden dan een nederlander ze moesten die gasten van de weg af schieten dan waren ze opgeruimd

Of registreer je om te kunnen reageren.