Varkenshouderij

Foto & video 1391 x bekeken 3 reacties

Strostal geeft dagelijks werk

Klaas Mol houdt zijn dragende zeugen in groepshuisvesting in een strostal. Die stal moet hij dagelijks uitmesten en de zeugennesten bijstrooien. Dat doet hij met een zwenklader.

Foto

 • Klaas Mol (51) houdt in Hulshorst (Gld.) 220 zeugen.Daarnaast heeft hij 1.700 vleesvarkens in twee huurstallen en een stal op voergeld.

  Foto’s: Ton Kastermans Fotografie, Tekst: Judith Waninge

 • In de dragendezeugenstal liggen de zeugen in twee groepen. In de groep met gelten en eersteworpszeugen. liggen ongeveer 50 dieren. De circa 100 oudereworpszeugen liggen in de tweede groep. Per 50 zeugen is er één voerstation.

 • De strostal is 32 meter lang en 20 meter breed. Hij is gebouwd in 2001, tijdens de MKZ-crisis.

 • Elke morgen wordt de voergang uitgemest en de ligbedden met stro bijgestrooid. Voordat het uitmesten begint, worden de zeugen opgesloten. De zeugen hebben een vast ritme, net als de boer die elke dag hier om 8.30 uur mee start.

 • Het schoonschuiven van de voergang kan beginnen. De mest onder het hek moet iets naar het midden gebracht worden, zodat de zwenklader ook deze mest meeneemt.

 • De zwenklader heeft een schuif met een rubberen band voorop. Hiermee trekt de zwenklader de mest uit de voergang. Het uitmesten van de ligbedden van de strostal gebeurt één keer per jaar, meestal in het voorjaar. In de zomer geeft weinig stro een koelere omgeving en in de winter geeft een dikke laag stro meer warmte.

 • In beide kopgevels zitten roldeuren. Hierdoor kan de zwenklader gemakkelijk door de schuur heen rijden en de mest wegschuiven.

 • Het laatste spantvak is voor de mestopslag. Hier duwt Mol met de zwenklader de mest naartoe die elke dag uit de stal komt. De vloer is vloeistofdicht. Bij het storten ervan is deze ruim 20 centimeter dikke vloer voorzien van extra wapening om het gewicht van de erop draaiende zwenklader te kunnen dragen zonder te scheuren.
  Meerdere keren per jaar, als de opslag vol is, komt de loonwerker deze mest ophalen. De gehaltes liggen hoger dan drijfmest, gemiddeld tussen de 9 en 11 kg P2O5; problemen met de mineralenbalans heeft het bedrijf Mol dan ook niet.

 • Boven het berenhok, de voerstations en de separatieruimte liggen de grote balen stro opgeslagen. Ook in een loods is stro opgeslagen. Mol heeft minstens 50 ton stro nodig per jaar. Die koopt hij in het seizoen, indien nodig koopt hij in het voorjaar wat bij.

 • De boer laadt per keer twee plakken van een grote baal stro met de zwenklader op en kiept deze in de strostal. Dit strooit hij later met de hand op.

 • Op de mestruimte, tussen de nesten en de voerstations komt ook wat stro, tegen het uitglijden van de zeugen.

 • De varkens vinden het heerlijk om te wroeten in het stro. Hierdoor is de strolaag aan het eind van de winter aan de ene kant van de ligbedden dan ook hoger dan de andere kant.

 • Mol voedert kuilvoer als ruwvoer bij, als maagvulling. Doordat de zeugen ruwvoer opnemen, kunnen ze in de zoogperiode meer voer aan. De zeugen krijgen droogvoer verstrekt in de voerstations. Met spekdiktemetingen houdt Mol de conditie van de zeugen in de gaten. Aan de hand hiervan stelt hij de voergift bij.

 • Na het instrooien worden de zeugen losgelaten. Ze rennen dan snel naar de voerstations en naar de ruiven om kuilvoer te vreten. De zeugen hebben extra eiwit in het voer nodig omdat ze stro eten.

 • Het is dringen geblazen bij de voerruif, de varkens vinden het verse kuilgras heerlijk.

 • De varkens zien er tevreden en goed uit. De individuele controle is moeilijker na 6 weken in de dracht, omdat ze dan niet meer in zicht zijn. Het eerste moment van individuele aandacht na de drachtcontrole is de enting voor coli, ongeveer 2 weken voor het werpen. In de tussentijd is het individuele controle lastig.

 • De zwenklader brengt het in de stal, daarna met de hand opstrooien.

 • Ventilatie is moeilijk te reguleren. Aan de hand van de windwijzer kijkt Mol enkele keren per dag waar de wind vandaan komt. De roldeuren kunnen dicht of open, net als het zeil voor de luchtinlaat.

 • De foto spreekt voor zichzelf. Gesignaleerd op de deur van de varkensschuur van Klaas Mol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ervarings

  Er zijn enkele bedrijven die prima draaien in een strostal, maar vele bedrijven zouden willen dat ze er nooit aan waren begonnen. Je moet ten eerste al perfect stro aankopen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Je controle op je dieren is zeer moeilijk, vooral bij verwerpen e.d. . Je klimaat is moeilijk te sturen. Veel klauwproblemen omdat die vaak nooit goed opdrogen. Meer klingbijten , maar dit komt veel voor met voerstations. Direkt na het dekken zeugen in de groep doen is een zeer groot probleem, de meeste bedrijven met een strostal leggen de zeugen de eerste 3 a 4 weken in de boxen na het insemineren, en dit was toch vooral niet de bedoeling. Als de stal net nieuw ingestrooid is en de zeugen liggen lekker te slapen is dit een mooi gezicht , maar vaak is het een grote strontbende waardoor een slecht klimaat en een vervelende omgeving om in te werken. Ik ken niemand die de afgelopen jaren nog een strostal hebben gebouwd en dat is natuurlijk niet voor niets. Ik geloof niet dat we dit systeem voor de toekomst nog serieus moeten nemen. Ik wens de enkele bedrijven die wel goed draaien in de strostal hier uiteraard wel succes mee en heb hier ook waardering voor. Ik vind het alleen jammer dat er veel bedrijven zijn die de stal al weer moeten aanpassen omdat ze er niet in kunnen werken terwijl de stal nog lang niet is afgeschreven en de inkomsten dit soort investeringen vaak niet toe laat.

 • no-profile-image

  strostal

  ''Ervaringsdeskundige'' Je kan beter op tijd naar bed gaan i.p.v. s nacht's allerlij onzin uit te kramen waar je totaal geen verstand van hebt.

 • no-profile-image

  tim

  werkt perfect een stro stal

Of registreer je om te kunnen reageren.