Varkenshouderij

Foto & video 1400 x bekeken 4 reacties

Bedrijf van de grote getallen

Coen Verhaegh kocht in Neuhaus (Nedersaksen, Duitsland) een voormalig staatsbedrijf, waar 5.000 kalveren werden opgefokt tot vaars. Hij verbouwt het tot een bedrijf met 2.000 zeugen.

Foto

 • Coen Verhaegh in Panningen (L.) heeft een bedrijf met 4.200 vleesvarkens. Hij heeft een bedrijf met 425 zeugen en 1.280 vleesvarkens verkocht en een gehuurde locatie met 160 zeugen gesloten afgestoten.


  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf lag voor de val van de muur in 1989 in de Oost-Duitse deelstaat Mekkelenburg-Voorpommeren. Na de hereniging werd het weer Nedersaksen, zoals voor de Koude Oorlog. Verhaegh kocht het bedrijf in 2006. Een van de gebouwen is verbouwd tot kantoor en woonruimte voor hemzelf.

 • Elke week reist Verhaegh af naar het nieuwe bedrijf. Hij overlegt dan met de begeleider van de Verein zur Förderung der bäuerlichen Veredlungswirtschaft GmbH (VzF Uelzen) en de Duitse bouwbegeleider (rechts), die hij in dienst heeft genomen. De VzF Uelzen gaat straks zijn biggen verkopen.

 • De stallen zijn volledig uit beton opgetrokken. De stal is 72 meter breed en 144 meter lang, wat ruim 1 hectare staloppervlakte betekent. Tot op het gele zand is alle beton uit de stal gesloopt. Alleen de muren, spanten en het dak zijn niet gesloopt. Er ligt 25.000 ton gebroken beton op het terrein voor de verkoop.

 • Bij de twee laagste gebouwen is de kap doorgetrokken. Zo is er later de mogelijkheid om vlot een centraal luchtkanaal te plaatsen met een eventuele luchtwasser. De spanten en gordingen zijn van onverwoestbaar beton.

 • Het donker gekleurde vlak geeft het niveau aan waar vroeger de dieren stonden. Alles eronder is er eerst uitgesloopt. Nu zijn Duitse bouwvakkers druk bezig om luchtkanalen en mestkanalen te maken. Verhaegh zag mogelijkheden in de locatie. Er zat logica in het gebouw door de standaard afstanden van de spanten.

 • Onder in de stal lopen kanalen voor de luchtinlaat. Op de beide kopgevels is een inlaat evenals langs een van de zijgevels. Zo wordt de binnenkomende lucht geconserveerd; enigszins gekoeld bij warme dagen en opgewarmd tijdens koude dagen.

 • Een foto van een van de luchtkanalen. Er zijn twee heldere strepen te zien waar de verse lucht naar aanvoerkanalen voor lucht in de afdelingen kan stromen.

 • Een aanvoerkanaal in een kraamafdeling. In het kanaal liggen deltabuizen voor opwarming en een leiding voor de aanvoer van warm water naar de verwarming van de biggenplaat. Op het kanaal komen betonroosters te liggen, wat de voergang vormt.

 • De verse lucht bij de dragende zeugen komt onder de ligruimte door in de stal. Via gaten in het kalkzandsteen stroomt de lucht naar het kanaal links. De betonroosters op het kanaal liggen al klaar. Onder de voergang liggen verwarmingsbuizen om in zeer koude periodes de lucht op te warmen.

 • Het aanvoerkanaal, waar de roosters nog op moeten, de dichte vloer en de mestroosters. Er komen twee afdelingen voor dragende zeugen met respectievelijk 400 en 800 zeugen in groepshokken voor acht zeugen. De zeugen krijgen vloervoedering.

 • De ventilatie is volgens het frisse-neuzenprincipe. De frisse lucht stroomt uit het kanaal met de betonroosters op de voergang direct onder de dichte plaat door naar de kop van de zeug in de voerligboxen. In de dekafdeling is plaats voor 128 zeugen in normale voerligboxen en er zijn 20 boxen van 53 centimeter breed voor de gelten.

 • De luchtinlaat in een afdeling voor opfokzeugen. De verse lucht uit het kanaal onder de betonroosters trekt over de dichte hokafscheiding. Er zijn op het bedrijf 480 plaatsen voor opfokzeugen.

 • Het luchtaanvoerkanaal in een kleine kraamafdeling. Onder de trog zit een rooster, waardoor de lucht langs de kop van de zeug stroomt. Frisse lucht direct bij de zeug zorgt dat het dier in warme periodes beter vreet.

 • In het kraamhok ligt de zeug op een gietijzeren rooster. Ter hoogte van de schouder is een dicht gedeelte. Achter in de ruimte voor de zeug is een mestrooster van driekant metaal. De biggen hebben een verwarmde plaats met warm water. Het kraamhok is gebouwd naar het zogenoemde Amerikaanse model.

 • De bouw wordt gedaan door een Duitse aannemer. Deze hanteert dezelfde prijs als een Nederlandse aannemer, maar hij is veel beter bekend met de Duitse bouwvoorschriften. Het Nederlandse bedrijf Vereijken Hooijer bv verzorgt de totale inrichting van de stal voor 2.000 zeugen. Nederlandse stalinrichters bedenken oplossingen en voeren deze ook uit.

 • In het kraamhok is in de trog voor de zeug een stang gelast. Dit moet voorkomen dat de zeug door met de kop door de trog heen en weer te gaan, voer vermorst. Een simpele oplossing.

 • Er komen op het bedrijf vier afdelingen met elk 100 kraamhokken en één afdeling met 16 hokken. Verhaegh gaat met het eenweeks-managementsysteem werken.

 • De opfokzeugen krijgen het voer op de vloer. Verhaegh gaat de opfokzeugen zelf aanfokken. Het bedrijf wordt in september, als alles gereed is, volledig gesloten. Er komen gelten met een hoge gezondheidsstatus in de stal. Er worden nadien geen dieren meer aangevoerd.

 • In de hele stal zorgen lichtbakken boven in de stal voor daglicht. Dit is een Duits bouwvoorschrift. De dieren krijgen zo het normale dag- en nachtritme. De bouwvoorschriften zijn in Duitsland streng en worden vaak gecontroleerd.

 • De vloeren voor de opfokzeugen zijn met een bezem behoorlijk opgeruwd. De gelten hebben zo een goede grip en glijden minder uit. Zo is het ook mogelijk om streng op de kwaliteit van het beenwerk te selecteren.

 • De zeugen krijgen allemaal droogvoedering. De wachtstal heeft 480 voerligboxen. Hier blijven de zeugen vanaf de dekking tot vier weken erna. Het voer koopt Verhaegh bij een Duitse voerfabrikant.

 • Het krachtvoer voor de diverse diercategorieën wordt in kunststof zakken opgeslagen die in een ijzeren constructie hangen. De brijvoermachine van Weda moet de gespeende biggen gaan voeren. Er zijn 10 afdelingen met 720 plaatsen voor gespeende biggen. Deze komen in hokken van 24 stuks.

 • In de voergang van de dekafdeling zijn poortjes gemaakt om de zoekbeer te kunnen opsluiten voor vijf tot zes zeugen. De deurtjes zijn van achter de boxen te bedienen.

 • De zoekberen liggen naast de dekafdeling in een afdeling die geheel afgesloten is van de gespeende zeugen. De medewerker kan rechtop onder het buiswerk doorlopen om de beer naar de dekafdeling te leiden.

 • Een deel van de wachtstal met voerligboxen. Volgens Duitse voorschriften hoeven de zeugen dan nog geen uitloop te hebben. Er zijn 480 plaatsen in de wachtstal.

 • Bouwvakkers zijn bezig de dichte vloer te storten. Ze gebruiken tweedekeus sandwichpanelen als bekisting. Dit dient later als isolatie van de dichte vloer.

 • Een oude loods die vroeger als opslag diende voor graan. Een enorme hagelbui met stenen zo groot als tennisballen maakte grote gaten in de asbestplaten. Ook in de platen van de zeugenstal. Omdat Verhaegh verzekerd is tegen hagelschade kon hij een nieuw dak met sandwichpanelen op de stal maken.

 • Bij het bedrijf lag een lagune voor de opslag van mest. Deze had een inhoud van 6.000 kuub, maar is verwijderd. Op deze plek komt een biogasinstallatie met een capaciteit van 500 kW.

 • Naast de stallen staat een nog niet gerenoveerd gebouw. Deze wordt verbouwd tot een afleverruimte voor de biggen en slachtzeugen. Ze kunnen straks dieren laden in een gesloten gebouw.

 • Verhaegh gaat het nieuwe bedrijf op afstand aansturen. Hij gaat db-Naïma-zeugen houden uit het Bundeshybridzuchtprogramm (BHZP). De varkenshouder wilde altijd al een bedrijf in het buitenland waar meer mogelijkheden zijn om te ondernemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter

  je hebt toch mensen die " nooit genoeg hebben "

  dit zou bij wet verboden moeten worden !

  laat de kleinschalige bedrijven leven

 • no-profile-image

  robbie

  Ik hoop dat hij er heel gelukkig van wordt,maar gezien zijn grijze haren kan hij beter met pensioen gaan en nog van het leve genieten want er is meer op de wereld als 2000 zeugen houden.

 • no-profile-image

  lange

  zo gaan alle gezinsbedrijven naar de klote!!

 • no-profile-image

  rie

  ne straffen beir

Of registreer je om te kunnen reageren.