Varkenshouderij

Foto & video 1517 x bekeken 3 reacties

Nieuwe stal op brijvoer

Tine en Martin Thus in Wehl (Gld.) bouwden een nieuwe stal voor 1.450 vleesvarkens. Ook in de nieuwe stal krijgen de varkens een rantsoen met bijproducten. Daarmee drukt de varkenshouder de voerkosten.

Foto

  • De nieuwe vleesvarkensstal van Tine en Martin Thus heeft vijf afdelingen met 208 plaatsen. Daarnaast werd de bestaande stal uitgebreid met 400 plaatsen. Met de ingebruikname van de nieuwe schuur telt het bedrijf 4.000 vleesvarkensplaatsen.
    Foto's: Robin Britstra, tekst: Guus ten Hove.

  • Net als in de andere stallen krijgen ook de varkens in de nieuwe stal brijvoer. Een bewuste keuze van de varkenshouders. Martin is er namelijk van overtuigd dat het prijsvoordeel van het voeren van brij weer toe gaat nemen. Dat Thus ook daadwerkelijk een prijsvoordeel haalt uit de bijproducten blijkt wel uit de technische resultaten. In het eerste kwartaal van 2008 lagen de voerkosten op €0,661 per kilo groei. Dat is bijna 8 cent onder het landelijke gemiddelde van €0,737 over het eerste kwartaal van 2008.

  • De Achterhoekers beschikken over 30 hectare maïs voor de productie van CCM. Komend jaar wil Martin het liefst 100 hectare CCM inkuilen. Daarmee kan hij 25 procent van het totale drogestofgehalte in het rantsoen met CCM opvullen.

  • In elk hok is een drinknippel bevestigd. De plastic pvc-buis aan de hokafscheiding doet dienst als afleidingsmateriaal.

  • De lucht haalt Thus via de spouwmuur naar binnen. Via gaatjes in het damwandprofiel schiet de lucht onder de bolle vloer.

  • De lucht komt vervolgens via de controlegang, aan beide kanten van de afdeling, naar boven. Dat kost weliswaar meer ruimte dan één controlegang, maar is volgens Martin de beste manier om de lucht rustig bij de dieren te brengen.

  • Om voor voldoende daglicht in de stal te zorgen, zijn er lichtdoorlatende golfplaten boven de centrale gang gelegd. Via een extra raam in de afdeling komt er zodoende ook van deze kant daglicht in de stal. “Wel zo prettig werken”, aldus Martin.

  • Op de bolle vloer in de hokken heeft Thus coating aangebracht. Dat moet de slijtage verminderen.

  • Het rondpompsysteem in de nieuwe stal is aangesloten op de bestaande stallen. Daardoor kan er water, via slangen onder de bolle vloer, worden rondgepompt via de verschillende afdelingen. Bijverwarmen is daardoor bijna niet meer nodig.

  • Boven de afdelingen loopt een centraal kanaal voor het afzuigen van de afgewerkte lucht. Om het kanaal goed luchtdicht te maken is een laag pur-schuim aangebracht.

  • Het centrale afzuigkanaal eindigt bij de chemische luchtwasser. Om aan de eisen van maximaal toegestane ammoniakemissie te voldoen, is ook een andere stal aangesloten op de installatie die 95 procent van de ammoniak uit de stallucht wast.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    theo en Lidy Reintjes

    Interessant bericht, leuke foto's, jullie staan er knap op, Martin en Tine!!

  • no-profile-image

    Toos en Vincent

    Martin en Tine, ook al op internet, jullie worden nog beroemd, maar een mooie foto en een prachtig bedrijf.
    Veel succes gewenst.
    Toos en Vincent.

  • no-profile-image

    jan ernst

    Martin,
    Wat je via internet toch voor informatie op kunt doen.
    Ben 1x bij je thuis geweest,maar geen rondleiding gehad.
    Nu zie ik tenminste iets van je dagelijks werk.
    Voorheen veel in de ruilverkavelings gebieden gewerkt.
    Prachtig bedrijf.

    Groeten,
    Jan Ernst.
    Gaanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.