Varkenshouderij

Foto & video 1301 x bekeken 1 reactie

Nieuwe stal bijna klaar

Er wordt hard gewerkt om de nieuwe vleesvarkensstal van Rob en Janneke Kuppen klaar te hebben voor de eerste biggen. Maar dan staat er ook een degelijk resultaat.

Foto

 • Rob en Janneke Kuppen hebben een gemengd bedrijf in Mill (N.-Br.). Ze houden 240 zeugen en bouwen een nieuwe schuur met 1.680 vleesvarkensplaatsen. In een oudere stal zijn nog 750 plaatsen. Een deel van gaan de varkenshouders benutten voor de opfok van gelten.
  Foto's en tekst: Marc Dijkerman.

 • De nieuwe stal heeft 14 afdelingen met elk acht hokken. Elk hok biedt ruimte aan 15 vleesvarkens. Volgende week legt Kuppen de eerste biggen op. Tot die tijd moet er hard worden doorgewerkt. De voer- en waterleidingen zijn nog niet gemonteerd. De afdelingen doen daarom nu nog wat kaal aan.

 • De grote hokken hebben gedeeltelijke roostervloeren en een gestorte bolle vloer. Bij het storten is een uitsparing gelaten voor de betonnen hokafscheidingen, die later zijn geplaatst. De kieren tussen de afscheiding en de bolle vloer worden aangesmeerd. De betonnen elementen van de centrale gang zijn zo geplaatst dat er ruimte is voor de houten deuren

 • De Groba-brijbakken hebben twee vreetplaatsen per hok. Kuppen had liever drie vreetplaatsen willen hebben, in combinatie met buisvoedering. Daaraan hing echter een te duur prijskaartje.

 • De varkens krijgen computergestuurd droogvoer verstrekt. Ook is er ruimte om CCM te voeren.

 • De mestputten zijn gestort. Boven de grond is de stal gebouwd met prefab-betonelementen, kunststof en damwandplaten.

 • De bolle vloeren hebben een rondpompsysteem. De zware dieren houden de lichte warm. Kuppen kan later een ketel aansluiten.

 • De prefab-elementen van de centrale gang zijn zo geplaatst dat er een uitsparing overbleef voor de houten kozijnen en deuren. Boven de deur is ruimte om eventuele leidingen naar binnen te laten gaan.

 • Als speelmateriaal is in de hokken op voldoende hoogte een blok hout gemonteerd. Onder de hokafscheiding is 5 centimeter ruimte gelaten om bij het reinigen de mest makkelijker naar één punt in de afdeling te spuiten.

 • Om het luchtkanaal onder de voergang zo schoon mogelijk te houden, zit er een drempel onder de trespa-deuren.

 • De afdelingswanden zijn tot een ruime meter hoogte van prefab. Het geeft wat starheid in de stal. Bovendien is het beton goed schoon te houden, en het gaat 30 jaar mee. De rest van de wanden is opgetrokken van kunststof. Kuppen schat de investering op €400 tot €450 per vleesvarkensplaats.

 • Halverwege de stal ligt aan beide zijden een dwarsgang. Eén kant gaat dienstdoen als aflevergang. Een dubbele deur moet het lopen van de dieren vergemakkelijken.

 • De andere dwarsgang biedt ruimte aan het drukvat van de verwarming en de waterleiding. De leiding krijgt twee toevoeren: één met schoon water, de ander met gemedicineerd water.

 • De luchtinlaat is verwerkt in de zijgevel. De lucht komt via geperforeerde damwand in de spouwmuur. Deze is met pur geïsoleerd.

 • De lucht wordt vervolgens direct onder de voergang gestuurd. De rest van de ruimte onder de grond is voor mestopslag. Er is nu voldoende opslag voor een half jaar.

 • De lucht komt via smoorunits in een groot centraal afzuigkanaal. Vier ventilatoren moeten de lucht afzuigen naar de 70 procent biologische luchtwasser.

 • De bak voor de opvang van spoelwater heeft Kuppen zelf gemetseld en aangesmeerd. Ook de stellingen waar het filterpakket in komt te staan, zijn al gemonteerd. De filterpakketten kunnen nu worden geplaatst en de spoelleiding kan worden aangesloten. Hiermee bespaart de varkenshouder ongeveer €10.000.

 • Het dak was al dichtgemaakt, maar is nu weer geopend om eenvoudig materiaal voor de luchtwasser in de stal te zetten.

 • De luchtwasser is hoog in de stal geplaatst. Hierdoor ontstaat ruimte voor de voerkeuken en de opslag van materiaal. Kuppen gaat deze ruimte in de toekomst niet gebruiken om de varkens op de vierkante meter te leggen.

 • Voor de grote stal staan twee spanten van de oude stal. Die ruimte gaat dienstdoen als carport. Ook het aggregaat staat hier gestald. Dit heeft voldoende capaciteit om het hele bedrijf in geval van nood van stroom te voorzien.

Marc Dijkerman

Eén reactie

 • no-profile-image

  gerda selten

  Hallo Rob en janneke,

  Heel veel succes met jullie nieuwe stal.
  Ik zie dat het al ver gevorderd is en dat de varkens erin kunnen.

  Dat het jullie goed mag gaan
  wim en gerda seltne

Of registreer je om te kunnen reageren.