Varkenshouderij

Foto & video 1257 x bekeken 1 reactie

Kunstmestvervanger uit mestvergister

Duurzame energie opwekken. Kringlopen sluiten. Het mestprobleem oplossen. Daar draait het om in de fonkelnieuwe coöperatieve biogasinstallatie Biogreen Salland in Heeten (Ov.).

Foto

 • De drijvende krachten achter de digestaatverwerking zijn Jan Schokker (links), varkenshouder en voorzitter van coöperatie Biogreen, en Johan Veldhuis van Landmark Projecten.
  Henk Riswick, tekst: Johan Oppewal.

 • Het indrukwekkende complex ligt aan de Weseperweg in Heeten. Er staan vijf vergisters en nog enkele opslagloodsen en silo's. Hier wordt de mest van 50 varkensbedrijven vergist. Het digestaat dat overblijft ondergaat een speciale bewerking. Het eindproduct is een mineralenconcentraat. Praktijktests moeten aantonen dat dit een goede kunstmestvervanger is.

 • De brandstof voor de vergisters bestaat uit mest, mais, afgekeurde aardappelen, tulpenbollenafval en andere coproducten.

 • Per jaar kan de vergister 70.000 ton materiaal verwerken: 60.000 ton mest en 10.000 ton cosubstraat. De producten gaan eerst in een menger. Het menu van de vergister wordt voortdurend bijgesteld.

 • Een menginstallatie pompt en vermaalt de mest en het coproduct en brengt het naar de voorvergisters. Hiervan zijn er twee stuks van elk 600 kuub. Hierin komt de vergisting op gang.

 • Vooraanzicht van de loods met de menginstallatie en de voorvergisters. Er staan twee luchtwassers. De zwarte is een chemische, de beide groene rechthoekige bakken zijn biobedfilters.

 • Het mengsel van mest en coproduct blijft een week in de voorvergister. Daarna stroomt het door naar de hoofdvergisters. Daar blijft het 40 dagen. Deze hebben elk een volume van 1.800 kuub. De temperatuur is er 40 graden.

 • Het is alles hightech wat de klok slaat: blinkend roestvrijstaal en overal computerschermen en regelkasten.

 • Op dit centrale regelpaneel is van elke vergister te zien hoe het gaat. Is de temperatuur goed, hoeveel gas komt er, is de doorstroming goed? Alles is van afstand per laptop regelbaar.

 • Twee WKK-motoren verbranden het biogas en wekken elektriciteit op. Het gezamenlijk vermogen is 1,9 megawatt.

 • Tot dit punt wijkt deze installatie niet af van andere. Maar nu begint het verhaal pas voor Biogreen Salland. In drie stappen wordt het digestaat opgewerkt tot mineralenconcentraat. Het enige in zijn soort dat kans maakt op erkenning als kunstmestvervanger.

 • Stap 1 is scheiding van dikke en dunne fractie door een pers (decanter). Er ontstaat een fosfaatrijke, dikke massa met 30 procent droge stof. Met behulp van de warmte uit de vergister kan dat opgekrikt worden tot 80 procent droge stof.

 • De dunne fractie gaat met hoge snelheid door een speciaal filter. Dit proces heet ultrafiltratie. Er blijft een dikke saus over die terug het systeem in gaat en een dunnere vloeistof die verder gaat naar de volgende bewerking.

 • Die volgende bewerking heet omgekeerde osmose. Dat gebeurt in deze buizen. Elektrisch geladen polymeermembranen zuiveren de vloeistof.

 • Dit is het resultaat van de omgekeerde osmose. De fles rechts bevat helder water dat zo in het riool kan. Meer dan de helft van het volume dat oorspronkelijk in de vergister ging, komt er zo weer uit. De fles links bevat nog wel stikstof en kali (11 kg N en 8-9 kg K per kuub), maar geen organische stof en nauwelijks fosfaat. Dit voldoet aan de wettelijke eisen voor een vloeibare meststof.

 • Het wachten is op groen licht van het ministerie van LNV om in de praktijk de werking van het mineralenconcentraat te testen. Schokker en Veldhuis zijn er heilig van overtuigd dat ze hier een product hebben waarvoor akkerbouwers graag betalen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Johan Verbeek

  Van harte gefeliciteert met deze optie, mijn vraag is tegen wat voor een KW prijs is er een subsidie afspraak gemaakt .En hoe kijken julie tegen algenteelt op digiestaat, voor dat deze de verdere verwerking in gaat. vr gr Johan Verbeek

Of registreer je om te kunnen reageren.