Varkenshouderij

Foto & video 1379 x bekeken 4 reacties

Grote stal met veel gemakken

Maatschap Oldehinkel in Radewijk (Ov.) verdubbelt haar bedrijfsgrootte ruim met 2.300 vleesvarkensplaatsen. Alles is zo gebouwd dat één persoon veel varkens aan kan.

Foto

 • Herbert Oldehinkel (25) heeft in maatschap met zijn ouders een vleesvarkensbedrijf met 2.100 plaatsen. Na de bouwvak in 2007 startte de bouw van een nieuwe vleesvarkensstal met plaats voor nog eens 2.304 vleesvarkens.
  Tekst en foto's: Marc Dijkerman.

 • De nieuwe stal past goed bij de oude stallen. Oldehinkel wilde eigenlijk niet zo hoog bouwen en een stal met twee nokken maken. Dat zou echter te veel problemen opleveren bij de centrale afzuiging.

 • De afdelingen hebben 12 hokken met elk 12 varkens. De dieren krijgen computergestuurd multifasenvoedering. De bakken van Groba zijn in de hokafscheiding verwerkt, zodat slechts zes droogvoerbakken per afdeling nodig zijn.

 • Net buiten de stal staat een grote polyester hut, waarin het droogvoersysteem is geplaatst. Later krijgen ook de varkens in de oude schuren voer uit dit geautomatiseerde systeem.

 • Winddrukkappen beschermen de luchtinlaat, waardoor windinvloeden worden uitgeschakeld. Aan beide zijden van de stal zit een luchtinlaat. Dat is gedaan omdat de stal volledig symmetrisch is gebouwd. De stal heeft een centrale gang in het midden en aan beide zijden afdelingen.

 • De inkomende lucht komt onder de afdelingen door in de centrale gang. Onder de voerbak zit een bypass om de lucht eerst onder de voergang te sturen. Daarna kan de lucht naar boven over de hokafscheiding stromen. Het waterkanaal is een betonnen bak. Oldehinkel wil er zeker van zijn dat dit kanaal vloeistofdicht is.

 • De lucht wordt afgezogen naar het centrale afzuigkanaal. Meetsmoorunits regelen dit afzuigen van de lucht per afdeling. De stalen balken lopen van onderaan tot helemaal bovenin de nok van de stal. Het dak is geïsoleerd met isolatieplaten en niet gespoten met pur.

 • Aan de eindgevel zijn zeven ventilatoren met elk een diameter van 85 centimeter gebouwd. Om ook in de toekomst bij de ventilatoren te kunnen komen heeft de varkenshouder gekozen voor een plateau er net onder. Op de balken liggen ruwe, vuren timmerpanelen (underlayment). Onder de ventilatoren zijn ze niet vastgemaakt, zodat Oldehinkel ze als de ventilatoren in volbedrijf zijn naar het midden kan schuiven.

 • Om niet afhankelijk te zijn van netstroom, is op het bedrijf een vast aggregaat aanwezig. Voordat de stal gebouwd werd was er al een mobiel aggregaat aanwezig. Een nadeel van dit oude apparaat was het lange opstarten. Het nieuwe aggregaat neemt direct weggevallen netstroom over.

 • De regelapparatuur voor de centrale afzuiging bevindt zich in de centrale gang. Eenmaal ingesteld werkt het systeem volledig via de computer.

 • Oldehinkel heeft een eigen waterbron. In de nieuwe stal zijn twee zuiveringsautomaten geïnstalleerd om het eigen drinkwater te zuiveren. Ook kan het water zonder extra zuivering worden opgepompt. De opbrengst is dan veel groter. Dit water wordt gebruikt voor het schoonspuiten van de stal en de spoelplaats.

 • De afdelingen hebben elk een eigen waterleiding. Daarvoor is bewust gekozen om gemakkelijk per afdeling medicijnen aan het water te kunnen toevoegen. Onder het kleppenbord zit de medicijnpomp. Als het nodig is, kan hier een container met een medicijn onder staan.

 • In de centrale gang lopen een aantal waterleidingen. Een van die leidingen loopt de afdeling in. Het grote voordeel van één leiding per afdeling is dat gemedicineerd water niet de hele stal door hoeft. Uitzakken van medicijnen is hierdoor te voorkomen.

 • Elke afdeling heeft een aansluitpunt voor de hogedrukspuit. Dat voorkomt gesjouw met de spuit zelf.

 • De varkens worden niet bijverwarmd. Wel heeft de stal zo’n 6 kilometer vloerverwarmingsbuis. De zware dieren verwarmen het water dat vervolgens naar de afdelingen met lichte dieren stroomt. In de eerste dag of dagen van de opleg verwarmt een heteluchtkachel computergestuurd bij.

 • De sponningen van de deur lopen van helemaal onder naar boven. De muren van de centrale gang en de buitenwanden zijn van prefab-betonelementen. Voor plaatsing van de deuren is aan het ijzer een houten kozijn gemaakt. De deur past precies in het frame. De afdelingswanden zijn van kunststof.

 • De centrale gang dient tevens als afleverruimte. Door het plaatsen van hekken zijn zo’n 60 dieren klaar te zetten voor het laden op de vrachtwagen. Tijdens de fabricage van de prefab elementen is al rekening gehouden waar eventuele leidingen de afdeling binnenkomen. Dat scheelt veel extra werk. Een installateur deed er bijna 2 uur over om een gat van 200 millimeter in het beton te krijgen.

 • In alle 192 hokken heeft Oldehinkel kettingen met daaraan kunststof ballen gemaakt. Omdat hij het speelmateriaal zelf plaatste, kon hij vreemde arbeid uitsparen. De totale investering per varkensplaats bedraagt €460.

 • Dit betonnen element is het topje van een grote mestopslag. De mest in de putten met schuine wanden loopt via een rioleringssysteem onder de stal weg naar deze opslag. De put moet zo diep zijn om de mest goed weg te laten lopen. Een grote dompelpomp pompt de mest terug naar een put voor in de stal, waar de loonwerker de mest kan ophalen.
  Zaterdag 8 maart is er een open dag van 11:00 uur tot 16:00 uur aan de Radewijkerweg 7 in Radewijk.

Marc Dijkerman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Diet en Bert

  Deze fotoserie geeft een goed overzicht van de technische snufjes, die de bedrijfsleider ondersteunen. We hebben het met eigen ogen bekeken op de open dag en waren onder de indruk van die grote stal met veel gemakken.
  We wensen deze jonge ondernemer, onze neef, een goede start en veel succes !

 • no-profile-image

  Sandrie

  Geweldig om deze nieuwe stal eens van binnen te bekijken
  Kunt zien dat er over is nagedacht en er veel handige hulpmiddelen aanwezig zijn
  Zeer interessant en bedankt voor de gastvrijheid
  Succes met het ondernemerschap en deze uitbereiding
  met vr gr Sandrie Waterink

 • no-profile-image

  Gerwin en Marianne

  De prachtige schuur is klaar!
  Er is hard aangewerkt en goed over nagdacht. Morgen komen de eerste biggen erin en gaat er in gewerkt worden. Broertje, heel veel plezier en succes! Zal jou zeker lukken!

 • no-profile-image

  nathali

  broertje, wat een geweldige stal zeg en mooi dat alles zo goed is gegaan. De biggen zitten er ondertussen al in en alles werkt lekker. Veel succes! Heb er de volste vertrouwen in. Groetjes Nathali

Of registreer je om te kunnen reageren.