Varkenshouderij

Foto & video 1015 x bekeken

De brijkeuken van Bonda

Vanuit een centrale plek in varkenshoudend Nederland, ’s-Hertogenbosch, zet Bonda’s Veevoederbureau wekelijks zo’n 8.000 ton vloeibaar bijproduct af in de sector.

Foto

  • Drie schepen varen continu heen en weer tussen ’s-Hertogenbosch en productielocaties in Sas van Gent (Zld) en Bergen op Zoom (N.-Br.) om zowel tarwezetmeel als tarwegistconcentraat aan te voeren. De schepen laden tussen 1.000 en 1.500 ton. Dat komt overeen met 35 vrachtwagencombinaties.
    Foto's en tekst: Kees van Dooren.

  • Voor de productie van mengproducten en om schommelingen in aanbod en vraag op te vangen beschikt Bonda over zo'n 11.000 kuub opslagcapaciteit voor vloeibaar – enkelvoudig of gemengd – product.

  • Op de locatie wordt o.a. Bondamix geproduceerd. Het eindproduct, en de enkelvoudige producten, zoals tarwezetmelen, tarwegistconcentraten en producten uit de zuivelindustrie worden in de silo's opgeslagen die in grootte variëren tussen 50 en 3.500 kuub.

  • Vaste producten als boerenbrood en CCM worden in een roestvrijstalen bunker gestort om te mengen met een vloeibare component. Bonda kan charges tot maximaal 1.100 kuub mengproduct maken.

  • Kleinere stromen zoals bierbostel en brood worden over de weg aangevoerd en gemengd met tarwezetmeel in de silo die te zien is achter de truck. Bierbostel wordt direct bij het vloeibare tarwezetmeel gestort. Ruwweg tweederde van het volume dat Bonda vanuit de locatie in ’s-Hertogenbosch omzet bestaat uit gemengde producten.

  • In het eigen laboratorium kunnen het drogestofpercentage en de pH-waarde worden bepaald.

  • Voor tracking & tracing wordt van iedere vracht een monster genomen. Dat wordt 6 maanden in een vriescel bewaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.