Varkenshouderij

Foto & video 392 x bekeken 3 reacties

Volle bak op LTO verdoof-avond

De door LTO georganiseerde cursussen Verdoofd Castreren trekken veel bezoekers. De avonden van de NVV, die volgens een zelfde stramien verlopen, trekken duidelijk minder belangstellenden.

Foto

 • Woensdag 8 oktober. Bij Hotel Stegeman in Laren (Gld.) was gerekend op hoogstens 250 bezoekers voor de LTO-cursus Verdoofd Castreren. Er komen echter bijna 400 varkenshouders opdagen. Er worden extra stoelen aangerukt, maar dat is nog niet genoeg. Het plastic terrasmeubilair wordt zelfs nog de zaal ingebracht, en dan nog kan niet iedereen zitten.

  Foto's: Robin Britstra, tekst: Robert Bodde

 • De zaal zit dus werkelijk bomvol. De sfeer is gemoedelijk, net als op eerdere bijeenkomsten die ook al druk bezocht zijn. Afgelopen week kwamen er bijvoorbeeld ruim 600 mensen naar de twee LTO-cursussen in Limburg.

 • Vakgroepvoorzitter Annechien ten Have opent de vergadering en schetst de problematiek. Door maatschappelijke druk moet de sector over op verdoofd castreren. De Nederlandse supermarkten storten €3,7 miljoen in een fonds waaruit varkenshouders die verdoofd gaan castreren €950 krijgen, bedoeld ter dekking van de kosten van de apparatuur.

 • Daarna kijken de aanwezigen naar presentaties (vanaf dvd) van LEI-onderzoeker Gé Backus, Sovion-directeur Paul Jansen, Marc Jansen van CBL en de varkenshouders Martin Houben en Bert Rijnen. Alle steken een betoog af vanuit een positieve grondslag.

 • Dierenarts Arjan den Hartog van dap De Graafschap legt uit wat zeugenhouders altijd al deden en moeten blijven doen: correct castreren. Hij benadrukt dat de verticale snede het beste is, omdat het wondvocht dan goed wegloopt. Dat verkleint de kans op ontstekingen. Een tweede tip is om de zaadstreng er niet af te trekken, maar door te snijden. Dit verkleint de kans op bloedingen.

  Hij gaat ook in op het verdoven en waarschuwt een big niet twee keer te verdoven. Het advies is 24 uur tijd te laten tussen twee verdovingen.

 • Daarna toont een video de werking van de MS Pigsleeper van Schippers en de Piglift van de Noord-Amsterdamse Machine Fabriek. Anton Smit van het nieuw opgerichte bedrijf Farmanas gaat in op de levering van het gas. Ook Air Liquide kan het leveren. Aanlevering ervan gaat in 20 aluminium literflessen die ingepakt zijn om insleep van ziekten te voorkomen. De verpakking blijft op het zeugenbedrijf. De gasflessen worden volgens een vast schema eens per 4, 6 of 8 weken aangeleverd.

 • Voor velen het belangrijkste onderdeel is de uitbetaling van de vergoeding. Die licht Ten Have dan toe. Om voor de €950 in aanmerking te komen moet de aanvraag voor 1 januari binnen zijn, inclusief de rekening van het apparaat, het certificaat van de cursus en de IKB-module Verdoofd Castreren.

 • Dan een vragenronde. De meeste vragen gaan over de kosten van het gas, circa 8 cent per verdoofde big. Deze kosten worden niet vergoed. Omdat het rumoerig is, en velen de vragen slechts met veel moeite verstaan, wordt het vragenblok kort gehouden.

 • Tot slot kunnen de zeugenhouders zelf de apperatuur bekijken en vragen stellen aan de leveranciers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gecertificeerd

  Ik ben op de openingsavond in Sterksel geweest voor het bijwonen van de cursus van LTO en afgelopen Woensdag op de avond van de NVV in Boekel.
  Op de openingsavond in Sterksel zaten geen 10 varkenshouders binnen terwijl het afgelopen Woensdag in Boekel bomvol zat. De presentatie in Boekel was ook beter en duidelijker dan in Sterksel. De cursussen lijken voor de rest veel op elkaar.

 • no-profile-image

  jan

  Een journalist moet natuurlijk altijd schrijven dat de LTO een betere opkomst had, anders wordt het een volgende keer lastig van een LTO bestuurder gevoelige informatie te ontfutselen. ONS kent ONS, dat houden ze bij LTO wel hoog. Je had in het artikel moeten vermelden dat LTO de onderhandelingen samen met COV en CBL ALLEEN MAAR FRUSTREERD.

  NVV is degene die de kolen uit het vuur haalt en het beste voor de varkenshouder er uit sleept, en Annechien staat de hele dag op de rem!

  Een shit verhaal over dat het bij lto drukker is dat kan ik ook wel schrijven, daar heb je geen dure opleiding op Windesheim voor nodig.

 • no-profile-image

  Thijsen

  @Gecertificeerd, Boertje
  De avond in Sterksel was bij mijn weten georganiseerd door de NVV en LTO gezamenlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.