Varkenshouderij

Foto & video 533 x bekeken

Zorg voor dier op Agromek

De Agromek is een drukbezochte beurs. In 580 stands laten ruim 1.200 bedrijven zien wat ze in huis hebben. Boerderij toont nieuwtjes vanuit het Deense Herning.

Foto

 • Om zwakke biggen meer kans te geven de eerste cruciale dagen door te komen, ontwikkelde Kruuse de Porcivet Thermo Cape. Deze cape bedekt het hart, de longen en het lichaam om afkoeling te voorkomen. De big draagt de cape afhankelijk van zijn conditie ongeveer 5 dagen.
  Foto's en tekst: Marc Dijkerman.

 • Big Dutchman komt met LeakSeek Intelligent Valve serie II. Ieder ventiel heeft in dit systeem een sensor die de doorstroming van lucht meet. Blijkt die hoeveelheid te groot, dan geeft de sensor een alarm af, samen met het ventielnummer. Zoeken naar een lekkend ventiel is zo verleden tijd.

 • Fremtiden Staldinventar introduceert een rol touw die de varkenshouder boven het hok hangt.
  Deense varkenshouders zoeken, net als de Nederlandse, naar geschikte speeltjes voor hun varkens. De Deense overheid verplicht twee soorten speelgoed in het hok.

 • Van Fremtiden komt ook deze grote stam voor in het varkenshok, waarop de dieren kunnen bijten. Hout verandert van vorm en blijft daardoor interessant voor de varkens.

 • Een derde mogelijkheid is het houtblok aan een ketting. Ook in Denemarken voldoet een ketting alleen niet meer. Net als de voorgaande speeltjes is dit een goedkoop alternatief.

 • Ikadan gebruikt eveneens houten palen als afleidingsmateriaal, maar plaatst deze in plastic kokers die aan de wand van het hok vastzitten. Een kunststof staaf is het tweede speeltje.

 • De Pigjoy, een soort paddenstoel met twee houten klosjes eraan, is de vinding van Egebjerg. Het geheel zit vastgeklemd op de roosters. De steel is een veer, waardoor de Pigjoy meeveert.

 • VengSystem brengt spatwaterdichte warmtelampen voor biggen op de markt. Deense vermeerderaars werken veel met een onderkruip en biggenlampen. Dit systeem past zich aan aan de lichaamstemperatuur van de biggen. Ook kan de varkenshouder de lamp bij ziekte handmatig warmer afstellen. Een ingestelde curve bouwt de temperatuur in de onderkruip af naarmate de biggen ouder worden.

 • Nordic Stald Kemi Aps presenteert een nieuwe coating voor kraamhokken. Een korrelige rubbermat wordt met een kleverige epoxylaag op een betonnen ondergrond gelegd. Daarover komt een laag van polyurethaan. Dit geeft volgens de fabrikant dezelfde zachtheid en elasticiteit als een rubbermat. Doordat de vloer gegoten wordt, ontstaan geen kieren in het gietsel.

 • Kraamzeugen voeren kan samengaan met controle van de dieren met het Transpork Dry Feeding, type Multipork van Skiold. De varkenshouder kan deze voerdosators per afdeling bedienen. Na het handmatig voeren van de laatste afdeling vult het systeem de dosators 30 minuten later weer. Door de schakelaars om te zetten (rechts op de foto) verloopt de volgende voerbeurt opnieuw automatisch.
  Bekijk ook de foto's in: Gemak op Agromek.
  Bekijk ook de video: Welzijn en energie op de Agromek.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.