Varkenshouderij

Foto & video 509 x bekeken

Gemak op Agromek

Bezoekers van de Agromek zagen diverse noviteiten op het gebied van dierenwelzijn en gemak voor de varkenshouder. Meer over de nieuwtjes op de Agromek.

Foto

 • Skov ontwikkelde een nieuwe regelkast, waarmee bij afleveren de ventilator in tegengestelde richting kan draaien. Volgens de fabrikant lopen varkens beter de afdeling uit als ze de wind mee hebben in plaats van tegen. De ventilator draait 30 minuten in de omgekeerde richting, daarna ventileert hij weer normaal.
  Foto's en tekst: Marc Dijkerman (tenzij anders vermeld)

 • AP Company maakte een nieuwe versie van een kraamhok. Met de vernieuwde box is meer rekening gehouden met het welzijn van zeug, biggen en personeel. De onderkant is extra breed, zodat de zeug zich goed kan draaien. Doordat ze goed op haar zij kan liggen, kunnen de biggen beter bij de spenen.

 • Dit kraamhok voor de biologische varkenshouderij heeft een schuine plaat. Volgens fabrikant Sdr. Vissing AS drukt de zeug zich tegen de plaat en laat zich dan langzaam zakken. Bij een kraamhok met buizen laat de zeug zich vallen. Daardoor neemt de kans op doodliggers toe.

 • De Activa 3000 is een kadaverwagentje van Brocken. Met een lier trekt de varkenshouder zware dieren eenvoudiger op de wagen. De rollers op de bodem vergemakkelijken dit nog verder.

 • Pherotech komt op de markt met Pheromate. Dit spuitmiddel kan uitkomst bieden bij minder actieve beren die voor natuurlijke dekking of spermaproductie worden ingezet. Spuit het op de neus van de beer of op een dummy, dat werkt lustopwekkend voor het dier.
  Foto:Pherotech.

 • Nog een kadaverwagentje, deze is van Bopil. Ook hier wordt het kadaver op het wagentje getrokken. De varkenshouder hoeft echter zelf nauwelijks spierkracht te gebruiken. Het karretje werkt op elektriciteit en kan tot 1.100 kilo heffen. Wel zijn 53 centimeter brede gangen nodig om te kunnen werken.

 • FarmTech FT-Zone Comfort is een nieuw ventilatieconcept van Højer FarmTech. Lucht wordt via de noordkant van de stal binnengelaten en onder de vloeren geleid. Zo mengt deze zich niet met de stallucht, waardoor de frisse lucht eerst bij de dieren uitkomt. De ingaande lucht komt tussen de afdelingswand en het hok van de biggen naar boven en kan direct onder de opdek worden geleid, of naar eigen inzicht eerst over de opdek in de afdeling worden gestuurd.

 • De Smellfighter van Infarm vermindert bij mest de uitstoot van ammoniak en geur. Om de ammoniakemissie te verlagen, wordt zwavelzuur aan de mest toegevoegd. Dat zet ammoniak om in ammonium. Om de geur te verminderen, wordt ozon toegevoegd. De mest gaat vervolgens terug in de put.

 • Hatting kleedt dieren aan met een schouderbeschermer met helend effect. De varkenshouder kan zeugen met tweede- en derdegraads brandwonden verbinden met kompressen. Daar overheen komt dit beschermende kleed.
  Foto:Hatting.

 • Met een klep kan Sdr. Vissing AS deze trog afsluiten. Biggen in een kraamopfokhok kunnen dan niet in de trog springen eventueel beklemd raken.
  Bekijk ook de foto's in: Zorg voor dier op de Agromek.
  Bekijk ook de video: Welzijn onderwerp op Agromek.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.