Varkenshouderij

Foto & video 1827 x bekeken

Zeugenbedrijf met veel gemakken

Hans en Elsbeth Elshof openden in december 2006 hun bedrijf voor 650 zeugen en 3.500 vleesvarkens. Het bedrijf is van alle gemakken voorzien. Tot in detail is over alles nagedacht. En de stal ziet er ook prachtig uit.

Foto

 • Hans en Elsbeth Elshof voor hun bedrijf.
  Foto's Hans Prinsen, tekst Marleen van Sleuwen

 • Bij de ingang van de stal liggen de kantine en het kantoor. De kantine is een soort tweede keuken. Het is ruim opgezet met een keukenblok erin. De vloer is van tegels. Er kunnen met gemak 14 personen aan tafel zitten. Het kantoor is door een glazen wand gescheiden van de kantine. Er is veel licht.

 • Heel handig bij de kraamafdelingen is een wasbak met zeep en ontsmettingsmiddel voor de handen. Uit zijn ervaring in de viswereld – hij kweekt meerval – wist Elshof dat deze wasbak, waarbij met de knie de kraan aan- en uitgezet wordt, erg praktisch is. Je hoeft niet met vieze handen aan de kraan te zitten.

 • De afdelingsdeuren zijn van kunststof en hebben een groot raam. Bij een volgende bouw, wil Elshof nog grotere ramen. Hij kijkt altijd eerst door het raam hoe het in een afdeling is. “Pas dan krijg je een goed beeld, als je de afdeling in stapt is de rust verstoord”, vindt hij.

 • In alle afdelingen hangt een vernevelingsinstallatie. Deze sproeit kleine waterdruppels om de afdeling in te weken voor het schoonspuiten. In de kraamafdeling zitten er klemmetjes aan om de zeugenkaarten op te hangen.

 • Een kraamafdeling. De zeugen krijgen hier onbeperkt voer via een klepelbak.

 • In de kraamstal liggen dubbele voerleidingen, zodat de kraamzeugen twee soorten voer kunnen krijgen. Rechts van de voerleiding is een buis zichtbaar die zorgt voor de luchtinlaat. De lucht komt zo boven de kop van de zeug binnen via het frisse-neuzensysteem.

 • In de centrale gang ter hoogte van de kraamafdelingen zit een luik. Gemakkelijk, want zo kan de kruiwagen met mest die achter de zeug is weggehaald om de hoek geleegd worden.

 • De dragende zeugen liggen in twee grote groepen met voerstations. Ook in de dragende zeugenstal komt de lucht binnen via het frisse-neuzensysteem.

 • In het begin kostte het nogal wat moeite de zeugen aan de voerstations te laten wennen. Ze waren immers gewend aan individuele huisvesting in boxen.

 • De gevlinderde dichte vloeren in het hele bedrijf hebben een klein reliëf, ook in de centrale gangen. Daardoor glijden de varkens, maar ook mensen, minder snel uit. Elshof koos deze vloer vooral omdat hij zuurbestendig moet zijn. Dat is nodig vanwege de wei die de varkens op de nippel krijgen.

 • De menger van de computergestuurde droogvoerinstallatie is in een silo geplaatst. De silo staat naast de gewone opslag silo’s. Zo was een uitbouw niet nodig. Bovendien past de silo goed bij de overige silo’s.
  Bekijk ook Bedrijf klopt tot in detail»

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.