Varkenshouderij

Foto & video 543 x bekeken

Gevaar stof altijd aanwezig

Langdurig inademen van stof kan leiden tot ernstige longproblemen. Daarom laat Erik Thijssen een risico-inventarisatie uitvoeren in het kader van het project Stof? Pak ’t aan! Het levert praktische adviezen op.

Foto

  • In het kantoor wordt eerst een vragenlijst ingevuld met algemene zaken. Op de foto van links naar rechts: Tanja de Jong, voorlichter van het project, Erik Thijssen, Ton Joosten de Stigas’ preventie-adviseur en medewerker Jos Steegs. Foto's Jan Willem Schouten, tekst: Martin ten Hooven

  • De afdeling met dragende zeugen in voerligboxen reinigt Thijssen twee keer per jaar. Het stof op de buizen verspreidt zich in de lucht bij veel beweging, bijvoorbeeld tijdens het voeren of verplaatsing.

  • In de spinnenwebben is het stof goed zichtbaar. Bij veel luchtbeweging komt het weer in de lucht. Bij werk waarbij veel beweging is van dieren, is het raadzaam om als minimale bescherming een stofmasker te dragen.

  • De afdeling met opfokzeugen is net 2 weken geleden geheel gereinigd. Toch ligt er veel stof op het buiswerk en het voerpad. Thijssen voert de opfokzeugen handmatig in de trog. Dit zorgt voor veel extra stof.

  • In de dekstal gebruikt Thijssen dekbeugels tijdens het insemineren. Door veelvuldig direct en intensief contact met de zeugen en het vele bewegen van de dieren is er een fikse ‘stofbelasting’. Zeker in een dekafdeling is gezichtsbescherming aan te bevelen.

  • Bij de buitendeur strooit Steegs zaagsel op de vloer voor het afleveren van de biggen. Hier gaan de biggen steeds mesten. Zonder gebruik van zaagsel glijden de biggen te veel uit. Het fijne zaagsel zorgt voor veel stof.

  • Thijssen doet de controle op gezondheid bij de gespeende biggen. Omdat het grote groepen zijn, moet hij tussen de biggen doorlopen voor een goede controle. Omdat de biggen veel rennen, dwarrelt er meteen een waas van stof in de afdeling. Dragen van een stofmasker is tijdens dit werk geen overbodige luxe.

  • In de kraamstal is geen overmatige stofbelasting. Wel zorgen het voer en het lopen van de biggen voor wat stof. Het biggenvoer is in korrelvorm, wat ten opzichte van meel minder stof veroorzaakt.

  • Als de zeugen opgedroogde mest vertrappen, geeft dat veel stof. Verwijder daarom constant mest achter de zeugen of zorg dat deze door de roosters getrapt wordt. Er zitten in mest ook veel endotoxinen of ziekteverwekkers.

  • Een stofmasker is een onmisbaar beschermingsmiddel voor de luchtwegen. Het advies is om dit in ieder geval te dragen bij veel beweging van de varkens en bij direct contact met de dieren. Thijssen wil meer bescherming actief stimuleren en ook zelf gaan gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.