Varkenshouderij

Foto & video 1769 x bekeken

Vlees Vion met een smaakje

Vion Retail in Groenlo verwerkt zowel varkens-als rundvlees tot convenienceproducten voor de retail. Boerderij volgt het proces van halffabrikaat tot kant-en-klaarproduct.

Foto

 • Vion Retail in Groenlo en De Groene Weg verwerken samen 28 miljoen kg varkens en rundvlees per jaar
  Naast de ouderwetse gehaktballen, speklappen en karbonades komt er ook bewerkt vlees met verschillende kruiden en marinades uit de vleesverwerking. De verwerker hanteert werkweken van zondags 21 uur tot zaterdags 23 uur. Vion Retail neemt de varkensdelen af van de Vion-slachterijen.
  Foto's en tekst: Marc Dijkerman.

 • Een mooi voorbeeld van bewerkt vlees. Deze varkenshaasjes zijn gemarineerd met een mosterd-kerriesaus. De consument wil steeds meer gemak in de keuken.

 • In de verwerkingshallen staat deze machine die de schouders van varkens meet met een infraroodstraal. Ook worden de delen gewogen.

 • Na het wegen en meten snijdt de slicemachine de schouderdelen in mooie gelijkmatige stukken. Daarna worden de schouderlapjes onder beschermde atmosfeer verpakt in kunststof schaaltjes, en in kratten verzameld.

 • In eenzelfde apparaat worden de karbonadestrengen verwerkt. Ook deze worden gewogen en gemeten. Dan worden de delen in gelijkmatige partjes verdeeld. De procureurs (nek- en schouderkarbonade) zijn donkerder van kleur en worden niet gesliced tot filetlapjes.De varkensfiletlapjes worden per twee verpakt. De dikte van de lapjes is precies gelijk, maar het gewicht per bakje kan verschillen. Nadat de bakjes zijn geseald, worden ze gewogen en vervolgens voorzien van een sticker met de prijs. Daarna worden ze in kratten verzameld en klaargezet voor verzending.

 • Het maken van verse worst is verregaand geautomatiseerd. Het gehakt wordt in een vulmachine gestort. Het vlees wordt geperst en komt terecht in een badje van gelatine. De gelatine vormt een huidje om het vlees en vervangt de varkensdarm die in het verleden werd gebruikt als omhulsel.

 • De worstjes worden afgesneden op de vooringestelde maat. Ze komen op een band terecht en gaan richting de inpakafdeling. De machine verwerkt op deze manier 400 tot 500 worsten per minuut.

 • Grote bevroren blokken varkensvlees, uitgebeende schouders, liggen klaar om in stukken te worden gehakt tot blokken van een paar kilo. De blokken worden versneden en komen als shoarmareepjes op een band terecht. Onder de 2 graden is het bevroren vlees goed te bewerken. Is het vlees warmer, dan is het moeilijker te snijden en blijven er geen mooie losse reepjes vlees over.

 • Na het kruiden zijn de reepjes klaar om in halve-kilobakken te worden verpakt. Die week liep er bij een winkelketen een actie voor shoarmareepjes.

 • Ook de verwerking van biologische karkassen vindt in Groenlo plaats. De man rechtsvoor zaagt de ribben door. Hij legt de delen bij zijn collega’s neer die ze verder verwerken tot buiken voor speklappen en varkensfilet.

 • Hammen van biologische varkens hangen klaar in de koelcel om verder verwerkt te worden. Sinds kort voert Vion het merkartikel Bio+ om het biologische vlees krachtig in de markt te zetten. Ook andere biologische voedingsmiddelen komen onder dit merk op de markt zoals zuivel en conserven. . Zelf is Vion de exclusieve leverancier van het vlees onder het Bio+-merk.

 • De hal met het gerede product. De doorloopsnelheid is hoog. Verschillende winkelketens in Nederland nemen vlees af bij Vion. ’s Morgens staat de hal helemaal vol met voorverpakt vlees en ’s avonds is deze alweer leeg. Klaar voor weer een grote hoeveelheid vlees.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.