Varkenshouderij

Foto & video 1315 x bekeken 1 reactie

Duitse bouw in Twentse land

Maatschap Oude Nijeweme in Geesteren (Ov.) heeft met een Duitse aannemer een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd voor 2.940 plaatsen.

Foto

 • Maatschap Oude Nijeweme bestaat uit v.l.n.r. Jan (52), Niek (23) en Marja (48). Zij hebben een bedrijf met 2.340 vleesvarkens en 26.000 vleeskuikens. Ze hebben een uitbreiding gerealiseerd met 2.940 vleesvarkensplaatsen. Aannemer LG Projektbau uit het Duitse Lingen heeft de stal gebouwd.
  Foto's Ruben Keestra, tekst: Martin ten Hooven.

 • Aan de buitenzijde is duidelijk te zien dat de stal gebouwd is door een Duitse aannemer: zinken goten en afvoerpijpen, evenals de kenmerkende grote rode bakstenen. Van de welstandscommissie moest de steen wel een reliëf hebben. Onder het overstek van het dak is de luchtinlaat zichtbaar.

 • De verse lucht gaat boven de afdelingen langs en stroomt vervolgens onder een ruimte van 60 centimeter hoog onder het centrale afzuigkanaal door naar de centrale gang. Het centrale afzuigkanaal komt op het deel waar de planken liggen.

 • In de centrale gang zit een plaat onder de opening onder het centrale afzuigkanaal erboven. De verse lucht gaat dan gedwongen naar de muren van de centrale gang en stroomt langs een twinbuis om eventueel op te warmen. Ter hoogte van de deuren naar de afdelingen is geen inlaat.

 • De afzuigkokers hangen niet strak tegen het plafond, maar ongeveer 60 centimeter eronder. Oude Nijeweme wil vanuit de afdeling bij de besturing kunnen. De ventilatiekoker heeft een meetwaaier en een smoorunit.

 • De voergang in de afdeling is 2,10 meter breed. Dat is één centimeter breedte per varken in de afdeling. In de afdeling kunnen 208 varkens. De brede gang is nodig om te zorgen dat de lucht niet te snel de afdeling instroomt.

 • Per twee hokken is één groepsfeeder geplaatst. Op het rooster voor de feeder is een kunststof plaat gelegd om aantasting van de roosters door het zure voer te voorkomen. De varkens krijgen CCM in het rantsoen, dat behoorlijk zuur is.

 • De muren van de hokken zijn tot 1,20 meter hoog betegeld, op advies van de aannemer. Het vergemakkelijkt het reinigen van de hokken. De scheidingswanden van de afdelingen zijn van kunststof. De roosters zijn van de Duitse producent Südding. Volgens Niek de Mercedes onder de roosters. In de bolle vloer zit vloerverwarming en een rondpompsysteem.

 • Alle afdelingen zijn voorzien van een inweekinstallatie. Deze is geplaatst om de reinigingstijd te verkorten. De stal bestaat uit 14 afdelingen. Elke afdeling heeft 16 hokken, geschikt voor 13 varkens.

 • Ook de kopse kanten van de muren van de deuropeningen zijn betegeld. De hele stal heeft een zeer hoog afwerkingsniveau. Een kenmerk van de zo bekende Duitse gründlichkeit in bouwen.

 • In de schuifdeuren naar afdelingen zitten verstelbare platen voor de roosters. Zo kan de hoeveelheid luchtinlaat ook gestuurd worden. Boven in de deur zitten ramen om zonder de deur te openen toch in de afdeling te kunnen kijken.

 • Alle afdelingen zijn afzonderlijk via het drinkwater te medicineren. Op een bord in de centrale gang zijn de kranen gemonteerd en de medicijndosator. Rechts is de aansluiting voor de hogedrukleiding zichtbaar.

 • Aan het eind van het centrale afzuigkanaal zijn 10 ventilatoren geplaatst. Deze drukken de stallucht straks door een biologische luchtwasser. De zwarte elementen voor de luchtwasser, die nog gemaakt moet worden, staan net achter de ventilatoren.

 • Voor de stal staan vijf silo’s. Nodig voor de opslag van drie kernvoeders en nog twee droge componenten. In de grootste silo kan 32 ton, bijvoorbeeld om in een keer een vracht tarwe te kunnen lossen. Naast deze grondstoffen krijgen de varkens ook CCM in het rantsoen.

 • Een computergestuurde voerinstallatie maakt de porties voer per feeder klaar. De machine staat in een polyester silo opgesteld. Een eenvoudige en doeltreffende plek. De machine weegt de grondstoffen in, afhankelijk van het gewenste rantsoen.

  Op zaterdag 15 december is er een open dag, van 10.00 tot 16.00 uur aan de Bothofweg 10 in Geesteren.

Eén reactie

 • no-profile-image

  weterkamp

  hallo,
  heeft u tel nr fam oude nijeweme; ik ben geinteresserd in die duitse aannemer
  mvg
  r weterkamp

Of registreer je om te kunnen reageren.