Varkenshouderij

Foto & video 1631 x bekeken 2 reacties

Op naar de 20.000 slachtingen

Van Rooi Meat heeft de nieuwe slachterij in Helmond in gebruik genomen. Robots moeten het zware lichamelijke werk verlichten en arbeid besparen.

Foto

 • De varkens worden met een automatisch opdrijfhek richting de CO2-verdover gedreven. Er is op die manier zo weinig mogelijk stress bij de varkens. Weinig stress is belangrijk om een goede vleeskwaliteit te verkrijgen.
  Foto's: Fotopersburo Bert Jansen, tekst: Martin ten Hooven.

 • Als de varkens in een groepje van ongeveer zeven dieren voor de CO2-verdoving staan, drijft een hek de varkens in de gondel. De klep gaat weer naar beneden en de gondel zakt in een diepe put gevuld met CO2. Na korte tijd verliezen de varkens het bewustzijn.

 • Verdoving met CO2 resulteert in een betere vleeskwaliteit, omdat het varken rustiger verdoofd wordt. Na het steken, broeien en ontharen worden de varkens aan spreiders gehangen.

 • Nadat de varkens aan spreiders hangen gaan ze door de vlamoven. Hier worden de laatste haren van het karkas gebrand en worden de bacteriën op de buitenkant van het varken gedood.

 • Zware lichamelijke arbeid is zoveel mogelijk vervangen door robots. Dit is ergonomisch beter voor de werknemers en het bespaart arbeidsuren. Op de foto een robot die de buikwand van het varken opent.

 • Handwerk blijft voorlopig noodzakelijk aan de slachtbaan. Niet alle werkzaamheden zijn te vervangen door robots. De oude slachterij in Hapert is nu gesloten en Van Rooi laat ook geen varkens meer loonslachten in Duitsland.

 • Momenteel slacht Van Rooi tussen de 3.000 en 3.500 varkens per dag. Als de slachterij optimaal draait, kunnen 4.000 varkens per dag worden geslacht. Op jaarbasis ongeveer 1 miljoen stuks.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.Noordam

  Gelukkig zijn er nog initiatieven die de vleessector kunnen versterken.Ik moet er niet aan denken dat de vleesindustrie,van boer tot eindverwerking, totaal naar het buitenland gaat. In Nederland wordt over het algemeen vakwerk geleverd en de voedselveiligheid is bijna 100% gewaarborgd.

 • no-profile-image

  Silvia

  Allereerst aan de firma van Rooi : Hartleijk gefeliciteerd met jullie nieuwe slachterij !!! en uiteraard heel veel succes.
  Voor iedereen een opsteker zo'n mooi particulier initiatief ! nogmaals proficiat !

Of registreer je om te kunnen reageren.