Foto: Jan Kramer VarkensOpinie

‘Vion moet vertrouwen waarmaken’

Vion gaat voorzichtig beginnen met prijzen voor langere termijn (LTP). Een spannende stap die belangrijk is voor de toekomst van varkenssector.

Tot nu toe wordt de vleesvarkenssector gekenmerkt door kortetermijnpolitiek. De slag om de slachthaken wordt wekelijks gevoerd, waarbij loyaliteit van leverancier naar afnemer én andersom ver te zoeken is.

Met de LTP kan dat allemaal anders worden. De gegroeide omvang van het gemiddelde varkensbedrijf maakt deze cultuurverandering mogelijk en nodig. Groter bedrijven willen geen gemillimeter maar voorspelbaarheid over een langere periode. Hun financiers trouwens ook.

Grondig onderbouwde prijs

Vion pakt het serieus op, met een uitgebreide pilot en trainingen verzorgd door Joost Pennings, dé deskundige op het gebied van risicomanagement. De betaalde 13-wekenprijs is grondig onderbouwd.

Vion-varkensbaas Frans Stortelder benadrukt dat de langetermijnprijs niet alleen een belang van Vion is, maar ook van de boer. Omdat de slachterij minder risico loopt, kan de marge voor de hele keten omhoog.

Nog niet waterdicht

Dit is een helder verhaal, maar helaas nog niet waterdicht. In feite verplaatst Vion een deel van zijn risico naar de leverancier. Dat hoeft niet erg te zijn, als het voordeel daar ook maar terechtkomt. Aan Vion de uitdaging om daarvoor te zorgen en het duidelijk te maken. Alleen dan ontstaat het vertrouwen dat in deze sector nodig is.

Beheer
WP Admin