Foto: Koos Groenewold VarkensOpinie

‘Doelstelling berenvlees loopt vast op acceptatie’

Zij legden de lat bewust hoog in 2014 toen varkenshouders, slachterijen, retail en dierenbeschermers afspraken om in 2018 geen beren meer te castreren in de Europese Unie. Veel te hoog, blijkt aan de vooravond van dit non-castratietijdperk.

Het tastbare bewijs ligt in de mededeling van Vion Duitsland om per 4 september € 3 minder per beer te betalen. Vion volgt daarin Tönnies en Westfleisch die hiertoe eerder al besloten. Het is een logische stap van Vion. De slachterij kreeg na de mededeling van de collega’s meer beren aangeboden. De verhouding tussen beren, gelten en borgen raakte verstoord.

Tobben met berenvlees

De echte sleutel voor non-castratie ligt bij de afnemers. Enkele supermarkten in Noord-West-Europa willen geen vlees van gecastreerde beren. In Nederland bijvoorbeeld is één ster van het Beter Leven Keurmerk basis. Ook de concepten kennen veelal een castratieverbod. Het marktvolume voor berenvlees is daarmee wel gevuld. Het blijft verder tobben met dit vlees. De zuidelijke lidstaten en Aziatische landen moeten niets van beren weten. De vleesstructuur en vetgehaltes wijken af. En dan hebben we het nog niet over het risico op stinkerds.

Gedegen marketingplan nodig

Als de Verklaring van Brussel een serieuze kans wil maken, moet een gedegen marketingplan worden opgezet. De vraag is uberhaupt of 100% non-castractie realistisch is. Eenvoudiger is de doelstellingen bij te stellen tot acceptatie van verdoofd castreren.

Beheer
WP Admin