Foto: ANP VarkensOpinie

‘Motie POR cadeau in verkiezingstijd’

Voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) spreekt van een Valentijnscadeau. Een nipte Kamermeerderheid stemde dinsdag voor de CDA/VVD-motie om beëindiging van de POR-regeling niet mee te nemen in het pakket fosfaatmaatregelen.

De vraag is wat dit cadeau echt waard is.

De Regeling Ontheffing Meststoffenwet (POR) loopt af op 31 december. De regeling is bedoeld om varkens- en pluimveehouders die hebben geïnvesteerd in mestverwerking tegemoet te komen. Evaluatie van de regeling staat eind dit jaar gepland.

In het fosfaatpakket loopt Staatssecretaris Martijn van Dam hier al op vooruit. Dit tot woede van de varkens- en pluimveehouders. Zij hebben onmiskenbaar een punt. Evaluatie heeft zo geen zin.

Van Dam nam het schrappen van de POR-regeling niet voor niks op in het fosfaatplan. Hij had het kennelijk nodig om Brussel te overtuigen. In totaal gaat het toch om 1,6 miljoen kilo fosfaat. De bewindsman kan de motie naast zich neerleggen. Hij heeft dinsdag in het debat in de Tweede kamer direct al aangegeven dat hij geen ruimte ziet om de regeling te behouden, ook al moet de evaluatie meststoffenwet officieel nog komen. Op basis hiervan zou hij een besluit nemen. Hij neemt het nu al eerder, om ‘boeren alvast maar op de hoogte te stellen’.

Nee, de motie lijkt een cadeautje in verkiezingstijd. Wat de waarde daarvan is, zal na 15 maart blijken.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin