Foto: Koos Groenewold VarkensOpinie

‘Kritiek op toponderneemster Annemarie van Gaal’

Toponderneemster Annemarie van Gaal sprak boeren toe en wordt nu in reacties op Boerderij.nl niet serieus genomen; maar is dat ook terecht? ‘Ze maakt een denkfout’, zo klinkt het.

Rasonderneemster Annemarie van Gaal sprak afgelopen maandagavond tijdens de eerste Agrimeeting van LTO Gelderse Vallei. Buiten de gebaande paden treden om succesvol op de markt te zijn, was de rode draad in haar betoog. Ze haalde daarbij ook voorbeelden aan van boeren die succesvol een eigen product in de markt zetten. Onder mijn artikel naar aanleiding van de avond staan overwegend afkeurende reacties. Die lopen uiteen van ‘ze maakt een denkfout’ tot ‘weet Van Gaal wel wat een boerderij inhoudt’ en ‘betweterig’.

Jammer

Eigenlijk wel jammer, als een prikkelend en sterk betoog van iemand ondersneeuwt door negatieve reacties. Van Gaal heeft ook niet een wonderformule paraat om de agrarische sector in een keer gezond te maken. Ze is gevraagd door de LTO om de aanwezige boeren een spiegel voor te houden en te stimuleren eens op een andere manier naar hun bedrijf en de afzet van producten te kijken. Dat is zeker gelukt, gezien het feit dat de aanwezigen onder de indruk waren.

Schaars soort

‘Van Gaals’ zijn schaars in Nederland, zowel in de landbouw als daarbuiten. Dat nicheproducten voor misschien een half procent van de boeren een route naar een hoger inkomen zijn, zoals foodlog schetst, is mogelijk realistisch.

Niettemin zijn in ketenverband goede mogelijkheden om meer geld uit de markt te halen, door buiten de gebaande wegen te treden. Een collectief van boeren kan besluiten met dezelfde genetica, voer en gezondheidsaanpak samen biggen te produceren voor de Poolse markt. Daar groeit de vraag naar goede biggen. En waarom zou er geen markt zijn voor varkens met krulstaarten die niet zijn behandeld met antibiotica? Noem het een welvaartsvarken. Dat hoef je als varkenshouder niet alleen te doen, maar kan ook samen met grossier die de markt kent.

Waarom zou er geen markt zijn voor varkens met krulstaarten die niet zijn behandeld met antibiotica? Noem het een welvaartsvarken.

Buiten gebaande wegen

Iets nieuws opzetten vraagt lef en creativiteit, maar kansen zijn er volop. Dwars durven denken is daarbij belangrijk. Van Gaal heeft op prachtige wijze uitgelegd hoe zij dat doet. De kunst is daar iets uit te halen dat het eigen bedrijf ten goede komt.

Beheer
WP Admin