Boerenblog

5730 x bekeken

'Vakantie? Va kan nie!'

Veel mensen zijn op vakantie. Familie Stegink blijft thuis, om burgers te kunnen ontvangen op het varkensbedrijf.

Waarschijnlijk heb je de kop gelezen, over vakantie, en ben je er zelf ook mee bezig of word je er wel in meegezogen. Op vakantie naar leuke warme plekken en iedereen heeft prachtige verhalen. Zo ook bij ons op het bedrijf; medewerkers, buren, familieleden en bedrijven om ons heen sturen mails en melden dat ze op vakantie gaan. Ook wij zelf hebben jaren, tijdens de schoolvakanties, met deze hausse meegedaan. Dit jaar is het anders …: Va kan nie!

Burgers vermaken op varkensbedrijf

Sinds vorig jaar hebben we gemeend dat het goed is om in de vakantietijd iedere woensdagavond burgers op ons bedrijf uit te nodigen en voor hen vakantievermaak te organiseren. We nodigen mensen uit via sociale media en via campings om te komen kijken naar ons varkensbedrijf. De eerste reacties waren terughoudend, maar nu komen gemiddeld op zo’n avond 50-60 mensen. Daarbij vertellen wij over de varkenshouderij in het algemeen en over ons bedrijf Piggy’s Palace in het bijzonder. Wij staan er elke keer weer versteld van dat mensen het leuk vinden om met een varken van de glijbaan te gaan, biggen te knuffelen en daarbij ons van goede adviezen voorzien. Voor ons is het contact met burgers en mensen die je niet kent heerlijk en het lijkt ook wel op… vakantie.

'Voor ons is het contact met burgers en mensen die je niet kent heerlijk en het lijkt ook wel op ... vakantie'

Twee groepen bezoekers per week

Door deze contacten volgen andere bezoeken en hebben we in de vakantieperiode gemiddeld wel twee groepen per week op het bedrijf rond lopen. Met name vakantiegangers en deelnemers aan een fietsvierdaagse zijn hele interessante groepen, waarbij ook nog eens extra inkomsten mogelijk zijn. Extra drukte in de vakantieperiode en onze zoons zuchten dan wel weer eens … Va kan nie.

Maar dan komen de enthousiaste reacties op Facebook en Twitter en er bellen mensen en dan weten we weer waarvoor we het doen. Mijn vrouw zegt: "Ik blok toch een paar dagen in de agenda, om niet helemaal in de stress te komen."  Dagelijkse zaken gaan door, maar ’s morgens is het door afwezigheid van velen zo rustig dat je er bijna van kunt genieten. Het lijkt wel vakantie…

Arbeidspieken, Boerinnenkalender en theatervoorstelling

Het mooie is dat we als familie in de vakantieperiode ook de 'pieken' in arbeid zelf opvangen. De zoons vinden het niet heel erg dat Va niet kan, want zelf kunnen ze door drukke activiteiten ook niet. En als dan binnen één week een fotoshoot van de Boerinnenkalender, Japanse bezoekers, een theatervoorstelling voor varkens en twee rondleidingen gepland staan en Va daardoor niet kan, dan helpen de zoons om al het werk rond te krijgen.

Witbiertje en barbecue

Daarna denk ik: "Dit is toch wel heel bijzonder." En dan ga ik eindelijk maar eens met ons gezin in de tuin met een witbiertje genieten van een heerlijke barbecue met vlees van onze eigen varkens. Het lijkt wel vakantie. Oh jee, maar Va kan nie, want hij moet eerst nog een column schrijven voor de Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.