Boerenblog

2519 x bekeken

'Wittebroodsweken? De zeug vraagt aandacht!'

Ongestoord de wittebroodsweken doorgaan is lastig als varkenshouder. De zeugen vragen aandacht.

Te midden van onze wittebroodsweken wijd ik me aan mijn tweede column. Wittebroodsweken zijn volgens Wikipedia een periode van ongeveer zes weken na het huwelijk waarin het bruidspaar niet gestoord mag worden door visite en vertegenwoordigers. Leuk om te weten, maar dit is voor ons natuurlijk niet heel realistisch. Het is wel een zaligmakende gedachte, dat je zes weken niet gestoord wordt door vertegenwoordigers, eens een keer lekker geen telefoontjes krijgt en gewoon je werk kunt doen. Heerlijk toch? Volgens mij verlangt iedere boer hier weleens naar. Maar als je wilt ondernemen en vooruitstrevend bent, weet je ook dat advies inwinnen en contacten leggen belangrijk is.

Overstap van Topigs 40- naar TN70-zeug

Zo geldt dat ook voor ons bedrijf. Ruim anderhalf jaar geleden maakten we de keus om over te stappen op een andere zeugenlijn. De Topigs 40-zeug wordt verruild voor de TN70-zeug. Geen gemakkelijke keus, onze vertrouwde zeug inruilen voor iets nieuws. Maar met het doel om te verbeteren en te produceren wat de markt vraagt, is toch dit besluit genomen. Tot op de dag van vandaag een weloverwogen beslissing, maar wel soms met twijfels. De gelten van de TN70 zijn volop aan het werpen en de eerste tweedeworps zit eraan te komen.

Zeug met andere behoeften

We hebben gemerkt dat een andere zeug met andere behoeften vele aanpassingen vergt. Zowel op managementgebied als voertechnisch. Je hebt het niet meteen in de vingers en zeker omdat er in Nederland nog weinig bekend was, ben je erg aan het zoeken. Je begint al snel te twijfelen of je de goede weg in bent geslagen. Zeker omdat je in het begin niet precies weet wat je moet verwachten van de eerste gelten in de opfok. Daar komt bij dat adviseurs ook nog niet voldoende konden adviseren. Het was al snel duidelijk dat het dier een ander karakter heeft, ze anders omgaat met voer en dat uiterlijke kenmerken duidelijk verschilden van onze vertrouwde Topigs 40.

Meer gewenning en vertrouwen

Ik geef eerlijk toe dat ze soms niet voldeden aan onze verwachtingen. Daar komt ook nog eens bij dat werken met twee verschillende zeugenlijnen binnen een bedrijf niet ideaal is. Je kunt nooit perfect voldoen aan de behoefte van alle dieren. Nu we ongeveer anderhalf jaar bezig zijn en beginnen te wennen aan deze andere lijn is er ook meer vertrouwen. We weten beter wat de behoeften zijn, hoe we ons management moeten aanpassen en wat we kunnen verwachten. Het product moet zich nog gaan bewijzen, maar de eerste resultaten zijn positief. We zien bij de gelten een groei in levend geboren biggen, uniforme tomen, meer gespeende biggen en de dieren hebben goede moedereigenschappen.

Door deze verandering binnen het bedrijf met als hoofddoel ondernemend en vooruitstrevend zijn, waarbij het dus noodzakelijk is om jezelf goed te laten informeren en adviseren, komt er al snel een einde aan onze rustgevende wittebroodsweken…

Of registreer je om te kunnen reageren.