Redactieblog

4803 x bekeken 1 reactie

'Dit varkentje wil de PvdA nog graag even wassen'

De PvdA ziet aanleiding om de verkleining van de varkensstapel weer hoog op de agenda te zetten.

De landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer moesten afgelopen week nog even aan de bak in een schriftelijk overleg ter voorbereiding van de Europese raad van landbouwministers. VVD, PvdA, SP, CDA en Partij voor de Dieren namen de moeite de staatssecretaris te voorzien van suggesties of om kritische vragen te stellen over de onderwerpen die volgende week aan de orde komen of over andere onderwerpen, die voor het gemak even aan de agenda van het schriftelijk overleg waren toegevoegd.

Vitalisering van de varkenshouderij

PvdA'er Henk Leenders nam bij voorbeeld de gelegenheid te baat verschillende onderwerpen (s)links aan elkaar te knopen: het plan voor de vitalisering van de varkenshouderij, de problemen rond de water- en hagelschade en het vorige week verschenen rapport over de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid.

Staatssecretaris Martijn van Dam (ook PvdA) zou in de ogen van Leenders extra stappen moeten zetten om te zorgen dat het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij ook echt leidt tot verbetering op gebied van onderscheidende kwaliteiten, dierenwelzijn en duurzaamheid. Leenders zou er goed aan doen er bij te zeggen: zonder dat de gezondheid van boer en omwonende eronder lijdt.

'Als er varkens moeten verdwijnen, dan liefst uit gebieden waar de varkensdruk al hoog is'.

Aantal dieren verminderen

De PvdA ziet het aantal varkenshouders in de komende jaren drastisch afnemen, zoals ook staat beschreven in het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. Tegelijk is er - met name in Noord-Brabant - een roep het aantal dieren te verminderen en toevallig zijn er door de hagelbuien in het Noord-Brabantse ook varkenshouders getroffen.

Eén plus één plus één is drie, moet Leenders gedacht hebben. Hij wil de varkensboeren die door de hagelschade getroffen zijn de mogelijkheid bieden nu te stoppen (als ze dat toch al op termijn van plan waren). Hij wil daarnaast voorkomen dat de rechten en locaties van stoppende varkensbedrijven worden aangewend door de blijvers om er (meer) varkens te gaan houden.

Er moeten minder varkens komen, zegt Leenders. Dat is beter voor het milieu, beter voor de volksgezondheid en ook beter voor de concurrentiepositie van de boeren zelf. En als er dan toch varkens moeten verdwijnen, dan maar het liefst uit gebieden waar de varkensdruk al hoog genoeg is.

Woordvoerder Henk Leenders van de PvdA achter de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra </em>
Woordvoerder Henk Leenders van de PvdA achter de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer.
Foto: Roel Dijkstra

Wie gaat er betalen?

Interessante ideeën, waarbij het uiteindelijk altijd uitkomt op de vraag: hoe gaan we dat betalen? In het vitaliseringsplan is net bedacht dat er een ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij komt, dat vrijkomende rechten beschikbaar stelt aan toekomstgerichte bedrijven. Dat betekent per definitie dat het aantal varkens niet echt veel zal verminderen.

Als de PvdA dat nog wil regelen, mag er wel haast gemaakt worden. Deze kabinetsperiode loopt volgend jaar ten einde en met de huidige peilingen als maatstaf, zal Leenders' partij na de verkiezingen niet veel meer in de melk te brokkelen hebben.

Eén reactie

 • Farmer4life2

  Zal tijd worden dat PvdA vertrekt.
  Vitaliseringsplan voor politieke partijen zal ook nodig zijn om realisme in zowel de samenleving als in de politiek te brengen.

  Hoe kun je miljoenen/miljarden betalen aan hulp in o.a. de Filipijnen voor een tsunami... en als er iets in eigen land gebeurd iedereen in de kou doen staan.

  Het verminderen van de varkensstapel is niet zo'n slecht idee.
  Meer kwaliteit bieden en een beter imago zijn ook geen slechte ideeën.

  Garandeer dan in ieder geval een goede prijs voor die extra kwaliteit. Want op dit moment volgen we de prijzen van Duitsland - 5 cent en nemen andere landen klakkeloos de productie over....

Of registreer je om te kunnen reageren.