Commentaar

1795 x bekeken

Mooie plannen voor de veehouderij

Het plan voor een gezondere varkenshouderij van de POV is nu officieel gepresenteerd. Er is draagvlak voor bij belangrijke partijen: 80% van de varkenshouders, de Rabobank, het ministerie.

Puur toevallig is de varkensprijs ook nog eens met een flinke opmars bezig. Eindelijk licht aan het eind van de tunnel? Dat zou mooi zijn. Er ligt nu een plan. Of beter: een idee dat om nadere uitwerking vraagt én om bredere steun, vooral van partijen verderop in 'de keten'. Daarbij moeten we niet alleen denken aan de slachterijen, de vleesverwerkers en de supermarkten - die eerder vrij sceptisch reageerden - maar ook aan de provincies. Die laatste spelen de hoofdrol als het gaat om de concrete fysieke plaats van de veehouderij in de samenleving.

Samen investeren in mestverwerking

Die provincies hebben ook een sleutelpositie in andere grote, mooie plannen die momenteel voor de veehouderij worden bedacht, en wel op het gebied van mestverwerking. Zowel varkenshouderij (POV) als rundveehouderij (FrieslandCampina) mikken op grootschalige initiatieven om voor eens en voor altijd het mestprobleem op te lossen. Ook hier is samenwerking een sleutelbegrip. Samen investeren in verwerking, samen de mestmarkt op.

Het zijn mooie vergezichten. Die hebben als voordeel dat ze bindend en motiverend kunnen werken. Maar er is ook een valkuil: wensdenken. Daarvan hebben we de afgelopen jaren al te veel gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.