'Interessante investeringen van collega-varkenshouder' - Foto: Bert Jansen VarkensOpinie

‘Interessante investeringen van collega-varkenshouder’

In Ierland treft Mari van Genugten een ondernemende collega die antibioticavrij vlees levert aan de VS.

In deze column zou ik kunnen ingaan op de gestegen varkensprijs, waar wij zeer blij mee zijn, maar laten we hiervoor de zomer maar even afwachten. Tijdens het schrijven van deze column kreeg ik een Skype-oproep van mijn oudste zoon, die momenteel in Taiwan woont. Hij is net de gelukkige vader van een gezonde zoon geworden. En zo word ik voor de tweede keer in drie maanden opa. Jammer dat we er niet bij kunnen zijn, maar de vlucht begin augustus is al geboekt.

Het mooie van reizen is de verrassing van wat je gaat zien en wat je kunt meemaken. Zo was ik een aantal weken geleden bij een klant in Ierland. Daar bouwde een grote varkenshouder uit Noord-Ierland een nieuwe stal voor 10.000 varkens. Het landschap is heuvelachtig en langs de wegen staan meestal heggen. Om de stal van ongeveer 1 hectare vlak te kunnen bouwen, was enorm veel grondwerk verzet. Op sommige punten was de grond wel 
10 meter uitgegraven.

Een voordeel van heuvelachtig land, is dat je de stal niet ziet staan. De ondernemer had ook voor die omgeving gekozen, omdat daar helemaal geen varkensbedrijven zijn. Omwonenden verwelkomden de investeerder en een vergunning was dan ook geen probleem. Ook dat kennen we hier niet meer.

Mest met luchtdruk in beweging brengen

De putten hebben een diepte van 240 centimeter. Iedereen weet dat voor een goedkope mestafzet voldoende opslag nodig is. De ondernemer vertelde mij dat mestopslag onder de varkens het goedkoopst is. Slechts per afdeling van duizend varkens was er een putwand. De rest van de roosters lag op betonbalken. Om de mest te mixen, had hij een compleet leidingwerk van pvc-buizen op de putvloer bevestigd, waardoor hij de mest met luchtdruk in beweging brengt. De lucht wordt gepulseerd toegevoegd, vanaf veertien dagen voor het uitrijden. Er ontstaat goed gehomogeniseerde mest en op de varkens heeft het injecteren van lucht in de mest geen negatieve invloed. Misschien dat we dit systeem zelf eens gaan proberen.

Antibioticavrije varkens voor Amerikaanse markt

Verder vertelde de varkenshouder mij nog iets interessants. Hij produceert absoluut antibioticavrije varkens voor de Amerikaanse markt. Dat vind ik toch echt bijzonder: varkensvlees exporteren naar Amerika met deze dollarkoers is heel buitengewoon. Vanaf de geboorte krijgen alle varkens die medicijnen gehad hebben een oormerk. Uiteindelijk wordt dan zo’n 7% van de varkens in Europa verkocht. Omdat zijn SPF-varkens zeer gezond zijn, kon de stal eenvoudig worden gebouwd. Er waren tien afdelingen van duizend varkens; per afdeling twintig hokken van vijftig varkens. Dit alles voorzien van een ‘soft-air’ ventilatieplafond voor € 250 per plaats. Dat noem ik nou slim investeren.

Meer artikelen over varkensstallen lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin